Koliko pacijenata čeka na operacije srca u Srbiji: U Nišu ih je najmanje, dok je najduža lista na "Dedinju" 1ilustracija Foto: UKC u Nišu

Na listama čekanja na najčešće kardiohirurške operacije i intervencije u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, Univerzitetskom kliničkom centru Niš, Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ i Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica, nalazi se ukupno 4.549 osoba.

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), na zvaničnoj Listi čekanja u Kliničkom centru u Nišu, u ovom času neke od najčešćih operacija i intervencija u kardiohirurgiji – koronarografija srca, revaskularizacija miokarda Bypass hirurgijom i ugradnja veštačkih valvula čeka ukupno 307 pacijenata.

Na listi čekanja za koronarografiju srca nalazi se 260 osoba. Prvi pacijent na toj listi zakazan je 14. februara ove godine, a na operativnom programu je sutra.

Poslednja osoba, prema zvaničnim podacima, biće operisana 23. aprila.

Na revaskularizaciju miokarda Bypass hirurgijom ukupno čeka 33 građana. Prvom pacijentu sa liste operacija će biti urađena prekosutra, a poslednjem 26. maja.

Na ugradnju veštačkih valvula u ovom času čeka 14 pacijenata. Prvi će biti operisan prekosutra, a poslednji na listi 26. maja.

Lista čekanja na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“

Na listi čekanja na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, za te intervencije u kardiohirurgiji nalazi se ukupno 2.901 pacijent.

Na koronarografiju srca čeka 1.041 osoba. Prvi pacijent će biti na programu danas, a poslednji 7. februara 2024.

Na listi za kateterizaciju srca čeka 871 oboleli, dok će prvom sa liste operacija biti sutra, a poslednjem 19. februara 2024.

Kada je reč o revaskularizaciji miokarda Bypass hirurgijom, na listi je ukupno njih 307. Prvom pacijentu sa liste operacija je trebalo da bude urađena danas, a poslednjem 7. juna 2024.

Koliko pacijenata čeka na operacije srca u Srbiji: U Nišu ih je najmanje, dok je najduža lista na "Dedinju" 2
Foto: Pixabay / Bokskapet

Na ugradnju veštačkih valvula čeka 682 pacijenta. Prvi pacijent je na programu danas, a poslednji 8. maja 2024.

Univerzitetski klinički centar Srbije

U UKCS na ove intervencije ukupno čeka 809 pacijenata. Na koronorografiju srca čeka ukupno 364 pacijenata. Prvi na listi biće operisan sutra, dok će poslednji 4. avgusta ove godine.

Na revaskularizaciju miokarda Bypass hirurgijom čeka 296. pacijenata. Prvom će intervencija biti urađena takođe sutra, a poslednji će leći na hirurški sto 11. jula sledeće godine.

Ugradnju veštačkih valvula čeka 149 pacijenata. Prvom sa liste operacija će biti urađena sutra, dok će poslednji pacijent, na osnovu trenutnog stanja na Listi čekanja RFZO, biti operisan 11. juna 2024. godine.

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica, na listama čekanja za ove intervencije nalazi se ukupno 532 pacijenta.

Kateterizaciju srca u Sremskoj Kamenici čeka 321 pacijent. Prvom pacijentu operacija će biti urađena sutra, a poslednjem 31. jula 2023. godine.

Kod revaskularizacije miokarda Bypass hirurgijom situacija je nešto drugačija. Na zahvat čeka 91 pacijent, prvom je zakazana operacija za sutra, dok je poslednjem na listi za 20. jul aktuelne godine.

Ugradnju veštačkih valvula u Sremskoj Kamenici čeka 120 pacijenata. Prvom na listi intervencija će biti urađena sutra, a poslednjem 19. jula 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari