Na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja juče su se mogle vidjeti duge kolona vozila, jer se na ulaz u Crnu Goru čekalo i po nekoliko sati zbog naplate eko-takse, ali i zbog toga što su vozila i vozači detaljno pretresani u skladu s pravilnikom o unosu hrane u Crnu Goru. Iz Ministarstva turizma saopšteno je da će od juče na svim graničnim prelazima za naplatu ekološke takse biti angažovano ukupno 138 ljudi, koji će nositi specijalne uniforme i imati vidna obilježja.

Na graničnom prelazu Dobrakovo kod Bijelog Polja juče su se mogle vidjeti duge kolona vozila, jer se na ulaz u Crnu Goru čekalo i po nekoliko sati zbog naplate eko-takse, ali i zbog toga što su vozila i vozači detaljno pretresani u skladu s pravilnikom o unosu hrane u Crnu Goru. Iz Ministarstva turizma saopšteno je da će od juče na svim graničnim prelazima za naplatu ekološke takse biti angažovano ukupno 138 ljudi, koji će nositi specijalne uniforme i imati vidna obilježja. Oni će eko-naknade naplaćivati isključivo u eurima, pa je nejasno kako će taksu plaćati putnici koji imaju drugu valutu ili bankovne kartice pošto na graničnim prelazima nema mjenjačnica.
Vlasnici motornih vozila koja ulaze u Crnu Goru plaćaju između deset i 150 eura eko-taksu, saopšteno je iz Ministarstva turizma i zaštite životne sredine. Visina takse zavisiće od vrste i veličine vozila. Taksa je obavezna za sva preduzeća i građane koji na teritoriji Crne Gore koriste drumska motorna i njihova priključna vozila.
Domaća preduzeća i građani tu naknadu će plaćati prilikom registracije vozila. Eko-taksa za automobile i druga vozila koja, pored sjedišta vozača, imaju najviše još osam sjedišta, iznosiće deset eura. Za vozila koja imaju sa preko osam sjedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi pet tona predviđena je eko-taksa od 30 eura. Eko-taksu od 50 eura plaćaće vlasnici vozila sa više od osam sjedišta i čija najveća dozvoljena masa prelazi pet tona.
Vlasnici vozila za prevoz tereta najveće dozvoljene mase do 3,5 tone plaćaće eko-taksu od 80 eura. Eko-taksa od 100 eura predviđena je za vozila koja prevoze teret između 3,5 i 12 tona , dok će za prevoznike čija je najveća dozvoljena masa prelazi 12 tona naknada koštati 150 eura.
„Eko vinjeta, koja se dobija plaćanjem eko-takse, važi godinu, a potrebno ju je postaviti sa unutrašnje strane vjetrobranskog stakla u gornji desni ugao“, objašnjeno je iz Ministarstva turizma. Naplata eko-takse uvedena je u skladu sa obavezama koje proizilaze iz sprovođenja multilateralnih sporazuma u oblasti zaštite životne sredine, reformama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari