Komesarijat: U prihvatnim centrima 5.082 migranta, van njih još oko 2.000 1foto EPA-EFE/EDVARD MOLNAR HUNGARY OUT

U Srbiji, u prihvatnim centrima smeštena su 5.082 migranta iz Azije i Afrike, a izvan centara je još njih oko 2.000, saopštio je danas Komesarijat za izbeglice i migracije.

Prema nacionalnoj strukturi, najviše ih je iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Burundija i Bangladeša, naveo je Komesarijat u saopštenju povodom Svetskog dana izbeglica, 20. juna.

Saopšteno je da se ove godine taj dan obeležava u kontekstu nove izbegličke krize prouzrokovane ratom na tlu Evrope, koji stvara i produbljuje migratorne talase mnogo širih razmera, što se, kako je navedeno, oseća u celom svetu, pa i u Srbiji.

Dodaje se da je poslednjih meseci broj migranata iz Azije i Afrike u centrima u Srbiji povećan za 55 odsto.

„Što se ukrajinskih izbeglica tiče, Komesarijatu se preko poverenika u 78 opština i gradova u Srbiji za pomoć do sada obratilo 2.020 ukrajinskih državljana, koji su u privatnom smeštaju“, navodi se u saopštenju.

Navedeno je da je njima, kao i onima koje su radnici Komesarijata dočekivali na graničnim prelazima, podeljeno do sada više od 20.000 paketa pomoći u hrani i proizvodima za higijenu.

Komesarijat je naveo da je za one koji nemaju smeštaj obezbedio trajni prihvat u Centru za azil u Vranju gde je trenutno smešteno 71 lice, najviše žena sa decom.

Dodao je da su deca od dolaska u Centar upisana u redovne osnovne i srednje škole i da su svi korisnici izuzetno lepo primljeni od lokalne zajednice.

Komesarijat se zahvalio svim partnerima u državi, međunarodnim organizacijama, stranim donatorima, UN organizacijama i razvojnim agencijama, nevladinom sektoru i kompanijama koje su donirale pomoć.

Naglasio je da tragedije novih kriza ne smeju da potisnu probleme starih – izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske iz ratova devedesetih godina prošlog veka kao i rešavanje potreba 200.000 interno raseljnih sa Kosova.

Komesarijat je najavio da će sutra, u saradnji sa partnerima, uručiti u Beogradu ugovore o kupovini 60 stanova izbeglicama iz BiH i Hrvatske, obezbeđenih kroz Regionalni stambeni program.

Podsetio je da je do sada stambeno zbrinuo više od 25.000 izbegličkih i raseljeničkih porodica, najvećim delom budžetskim sredstvima Srbije.

Dodatno je ekonomski osnaženo više od 22.000 porodica da započnu svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari