Komisija za utvrđivanje okolnosti pod kojima je streljan bivši general vojske Kraljevine Jugoslavije Dragoljub Draža Mihailović utvrdila je sve okolnosti koje su prethodile njegovoj egzekuciji 17. jula 1946. godine, izjavio je juče državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.


Homen je rekao da je Komisija, čiji je on član, utvrdila ko je uhapsio Mihailovića, gde i na koji način, gde se nalazio tokom pritvora u Beogradu i šta se sve dešavalo tih dana.

– Jedino što još ne možemo sa stopostotnom sigurnošću da tvrdimo jeste tačno mesto gde je sahranjen. Nije sporno da se to mesto nalazi u Beogradu i da postoje dve lokacije gde je moglo da bude izvršeno streljanje, ali želimo da imamo čvrste dokaze sa kojima bismo izašli u javnost – istakao je Homen. Jedna od nepoznatih okolnosti bio je i tačan datum streljanja, ali je prema rečima Homena, iz informacija saslušanih svedoka Komisija utvrdila da je to bilo 17. jula 1946. godine, uz potvrdu dokumentacije iz poverljivih arhiva Velike Britanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari