Komisija Vlade Kosova za nestala lica uputila pismo Borelju, traže da Srbija otvori sve svoje arhive 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Komisija Vlade Kosova za nestala lica uputila je pismo visokom predstavniku Evropske unije Žozepu Borelju, tražeći da Srbija otvori sve svoje arhive, uključujući i one poverljive, preneo je danas Kossev pisanje Kohe.

U pismu se navodi da je Komisija, zajedno sa porodicama nestalih, pozvala Srbiju da otvori svoje arhive, jer su „prisilni nestanci tokom rata zločini koje je počinila država“.

Šef komisije Andin Hoti je u pismu Borelju naveo da je 1. juna uputio prvi zahtev predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pun pristup arhivskoj građi, „uključujući, ali ne ograničavajući se na poverljive dosijee, proizvedene u rasformiranoj komandi 37. Motorizovane brigade Vojske Jugoslavije“.

„Puni uvid u ovaj materijal poslužio bi da se otkriju okolnosti ubistava i prenosa posmrtnih ostataka nasilno nestalih kosovskih Albanaca i direktno bi doprinelo rešavanju sudbine nasilno nestalih u regionu Drenice“, ukazao je Hoti i dodao da četiri meseca posle usvajanja Deklaracije o nestalim osobama i tri meseca od zahteva iz Srbije još nema odgovora.

„Nedostatak saradnje Srbije u ispunjavanju preuzetih obaveza ugrožava naše zajedničke napore da napredujemo u rešavanju slučajeva prisilno nestalih lica, ispunjavanju obaveza i ublažavanju strašnih patnji porodica“, navodi se u pismu Komisije.

Kosovski premijer Aljbin Kurti i Vučići su 2. maja potpisali Deklaraciju o nestalim osobama i obavezali se da će dozvoliti pristup svim dokumentima u svom posedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari