Komisija za nestale: Nedostaje saradnja Srbije u otkrivanju tela nestalih 1Foto: Pixabay/LNLNLN

Komisija Vlade Kosova za nestala lica saopštila je danas da je srpska komisija za nestale obustavila radove kod rudnika Štavalja u blizini Sijenice i da nije odgovorila na zahteve da pruži sve potrebne informacije o toj lokaciji.

U saopštenju je navedeno da je „delegacija Kosova više puta tražila od srpskih institucija da podele sve informacije koje imaju u arhivama, ali i one koje su u međuvremenu date za tu lokaciju“, te ukazano da se „tako nešto nije dogodilo“.

„Ne dostavljanje dodatnih informacija, osim što pokazuje nedostatak saradnje srpskih institucija, dokazuje i nespremnost i nedostatak ozbiljne i iskrene posvećenosti da rasvetli sudbinu nestalih tokom rata 1998-99 na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

Navedeno je da iskopavanja, započeta 10. maja, nisu dovela do pronalaska masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava rata, te naglašeno da pružanje dodatnih informacija, posebno iz arhiva institucija Srbije, ostaje ključno.

Ukazano je da „zbog specifičnosti terena i ovakvih lokacija koje su srpske vojne i policijske snage koristile tokom rata za sahranjivanje tela (ubijenih) i u pokušaju da prikriju tragove zločina, pružanje dodatnih informacija, posebno iz arhiva institucija Srbije, ostaje ključno“.

Istaknuto je da, u saradnji sa međunarodnim partnerima, Komisija Kosova očekuje dostavljanje dodatnih satelitskih snimaka za tu lokaciju, kao, kako su naveli „priliku da se tačnije označi lokacija masovne grobnice“.

U saopštenju je navedeno da je to bio slučaj iz dosadašnjih iskustava, sa dve masovne grobnice na teritoriji Srbije, u slučaju Rudnice i slučaja Kiževak.

Navedeno je i da Vlada Kosovo ostaje posvećena nastavku rada na tim pitanjima i da daje prioritet rasvetljavanju sudbine nestalih.

Na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice, danas je završena pretraga terena i na tom mestu nisu pronadjeni posmrtni ostaci nijedne osobe, javila je prethodno televizija N1.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za nestala lica saopšteno je da nisu pronađeni posmrtni ostaci nijedne osobe, a kako je rečeno za N1, po metodologiji koja se koristi, bilo je sasvim dovoljno vremena da se utvrdi da li je kod rudnika Štavalj, dolazilo do neke promene reljefa u poslednjih više od 20 godina.

Geolozi, odnosno arheolozi su utvrdili da se tlo nije menjalo i to je bio dovoljan dokaz da se zaključi ceo postupak nakon zahteva prištinske delegacije da se taj teren ispita.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović, izjavio je da je lokacija pretraživana 13 dana.

„Više od 7.000 kubika materijala je ovde pretraženo i danas možemo da saopštimo da nisu pronadjeni posmrtni ostaci… Vezano za ovu i ostale pretražene lokacije, bez obzira na izvor i pouzdanost informacije, moram da kažem da su sve lokacije koje smo dobili proverene“, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, vladina komisija, nema prava da bilo koju informaciju koju dobije ignoriše i da je ne proveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari