Komitet za zaštitu novinara o pretnji Gruhonjiću: Srbija sve opasnija za nezavisne novinare 1Dinko Gruhonjić Foto: Medija centar

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) zatražio je povodom ispisivanja poruka mržnje na ulazu i zgradi u kojoj živi novosadski novinar Dinko Gruhonjić da vlast u Srbiji pokrene temeljne istrage incidenta i kažnjavanje odgovornih.

„Tražimo od vlasti Srbije pokretanje temeljne istrage incidenta i kažnjavanje odgovornih. Gruhonjić i drugi novinari u Srbiji treba da rade bez strahovanja za sebe i svoje najmilije. Nažalost, kao što je CPJ utvrdio u svom izveštaju, Srbija postaje sve opasnija za nezavisne novinare „, izjavila je koordinatorka CPJ-a Gulnoza Said za Glas Amerike.

Ona je rekla da je veoma zabrinuta zbog pretnji Gruhonjiću, uredniku portala Vojvodjanski istraživačko-analitički centar VOICE i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), dodavši da Komitet za zaštitu novinara nastavlja da prati situaciju.

Gruhonjić je u utorak uveče sa kolegama i prijateljima prekrečio uvredljive grafite, a prethodno je slučaj prijavio policiji koja je izvršila uviđaj. Istovremeno, Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je od tužilaštva sprovodjenje krivične istrage i hitno otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

Grafiti, koji su sadržali poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti, bili su ispisani na ulazu i zidovima zgrade u kojoj u Novom Sadu sa suprugom i dvoje dece živi Gruhonjić. Medju napisima bio je i jedan grafit podrške haškom osudjeniku i nekadašnjem ratnom komandatnu bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Gruhonjić je ocenio da bi konkretan povod za poslednji ispad mogla biti VOICE-ova reportaža “Novi Sad – nacionalšovinistička palanka koja slavi genocid?”, u kojoj su analizirani grafiti ispisani u Novom Sadu kojima se iskazuje podrška ličnostima i dogadjajima iz nedavne ratne istorije Balkana i Srbije – kao što je Ratko Mladić.

Ispisivanje grafita mržnje na ulazu i zidovima zgrade u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom osudilo je nekoliko nevladinih organizacija i političkih stranaka u Srbiji. Poslednja u nizu bila je mreža “SafeJournalists”, koju čini više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu.

Prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije tokom 2020. godine u Srbiji je počinjeno ukupno 168 napada na novinare. Od toga je počinjeno dvadeset sedam fizičkih napada, deset napada na imovinu, jedna pretnja imovini, osamdeset tri slučajeva pritisaka i četrdeset sedam verbalnih pretnji.

Poređenja radi, tokom prošle 2019. godine prema istom izvoru i kriterijumima, počinjeno je ukupno 119 napada na novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.