Komora: Tintor raspolaže novcem 1Foto: Advokatska komora Beograd

Advokatska komora Beograda saopštila je danas da im je 10. avgusta deblokiran račun i Jugoslavu Tintoru, kao predsedniku, odobreno je da raspolaže novčanim sredstvima.

Odluka je doneta na osnovu dopisa Narodne banke Srbije povodom zahteva za nadzor i zaštitu prava i interesa Advokatske komore Beograda.

U saopštenju se navodi da je Pošta Srbije u proteklom periodu dostavljala poštu isključivo Tintoru, kome je sada omogućeno i raspolaganje novčanim sredstvima na računu.

Zbog toga se očekuje da će svi zaposleni ubuduće izvršavati naloge legalnog rukovodstva, izabranog na skupštini 13. maja 2017. godine, čime bi se u potpunosti normalizovalo funkcionisanje Komore i definitivno okončala „postizborna kriza“ koja traje već puna tri meseca, navodi se u saopštenju koje je potpisao Tintor.

Polazeći od potrebe da se što pre normalizuju odnosi između advokatskih komora Beograda i Srbije, i činjenice da je jedinstvo advokature pretpostavka za delotvornu odbranu interesa profesije, te dve komore su zaključile sporazum o uređenju međusobnih odnosa na osnovu kojeg su isplaćena sva
dugovanja i obustavljeni svi sudski postupci.

Na taj način stavljena je tačka na višegodišnji sukob dve komore, koje će ubuduće funkcionisati usaglašeno u zaštiti interesa advokature kao samostalne i nezavisne službe pružanja pravne pomoći i očuvanju njenog ustavnog položaja, dodaje se u saopštenju.

Gajić: Nezakonita plaćanja

Advokat Vladimir Gajić, koji je za predsednika Advokatske komore Beograda izabran 10. juna, saopštio je da je danas Banka Poštanska Štedionica AD Beograd nezakonito izvršila naloge za plaćanje advokata Jugoslava Tintora, „koji se lažno predstavlja kao predsednik Komore“, objavljeno je na sajtu Advokatske komore Beograda.

Na osnovu njegovog naloga, sa računa Komore prenet je na račun Advokatske komore Srbije iznos veći od 43 miliona dinara, naveo je Gajić.

Podsetiću da je račun Advokatske komore Beograda blokiran na osnovu stava banke da se izlaže reputacionom riziku i da bez odluke nadležnog suda neće izvršavati naloge kojim se raspolaže novcem, predočio je Gajić.

Sudske odluke nema, naprotiv, sudovi redom odbijaju predloge za izdavanje privremenih mera koje predlaže Tintor, ukazao je Gajić.

Gajić navodi i da mu nije poznato šta se u pravnom pogledu promenilo da bi Banka dopustila izvršavanje naloga za prenos novca beogradskih advokata na račun Advokatske komore Srbije, čijem predsedniku Dragoljubu Đorđeviću je pravosnažnom sudskom presudom Višeg suda u Beogradu zabranjena bilo kakva aktivnost iz nadleznosti predsednika komore advokata Srbije.

Kao predsednik Advokratske komore Beograda smatram da je na delu pljačka računa beogradskih advokata od neovlašćenih lica, zaključio je Gajić, koji najavljuje borbu svim pravnim sredstvima protiv takvog ponašanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari