KOMS: Najčešći razlog zbog kojeg mladi ne glasaju - nemaju za koga 1Foto: Facebook/ Krovna Organizacija Mladih Srbije

Petu godinu zaredom, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) objavila je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji, koji tradicionalno objavljuje na Međunarodni dan mladih (12. avgust).

Istraživanje čiji je ovaj izveštaj rezultat, sprovedeno je tokom maja i jula ove godine.

Prema rezultatima ovog istraživanja broj mladih koji planiraju da se odsele iz zemlje je 50 odsto, dok 39 odsto njih ne planira, ali i ne otpisuje mogućnost odlaska.

Kao najčešći razlog odlaska navodi se dostojanstveniji život (31 odsto), a 24 odsto kao razlog navodi bolji standard života van zemlje.

Kad je reč o broju mladih koji misle da je Srbiji potreban jak vođa, a ne lider kojeg će narod slediti, potvrdno je odgovorilo 49 odsto (prethodnih godina je odgovor bio 50 odsto), a odričan odgovor je dalo 34 odsto mladih.

Kao razlog zbog kojeg mladi ne glasaju najčešći je bio da trenutno nemaju za koga (47 odsto).

Oko 44 odsto mladih smatra da je demokratija najbolji oblik vladavine, 27 odsto smatra da nije, dok 29 odsto nije sigurno.

Oko 39 odsto mladih podržava ulazak Srbije u EU, 33 odsto nije za to.

Kad je u pitanju vraćanje obaveznog vojnog roka, 46 odsto podržava takvu vrstu inicijative, a 43 odsto se protivi istoj.

Za usvajanje predloga zakona o istopolnim zajednicama izjasnilo se ukupno 38 odsto ispitanih, pri čemu žene više podržavaju usvajanje, dok je protiv usvajanja zakona 36 odsto.

Potpunu legalizaciju marihuane (u medicinske i rekreativne svrhe) podržava 49 odsto ispitanih mladih, 29 odsto smatra da je treba legalizovati samo u medicinske svrhe, dok 15 odsto smatra da marihuanu ne treba legalizovati uopšte.

Češće od jednom nedeljno 23 odsto mladih konzumira alkohol, a njih 27 odsto „ponekad“.

Kad je u pitanju izloženost fizičkom i verbalnom nasilju, 73 odsto mladih bilo je izloženo verbalnom, a 37 odsto fizičkom. Pored toga, 66 odsto mladih kaže da su bili izloženi nekoj vrsti diskriminacije.

Više od polovine smatra da je na njih pandemija uticala loše; 62 odsto mladih smatra da su mere bile ponekad previše stroge, ponekad previše blage, a tek 16 odsto mladih smatra da je odgovor bio dobar (prosečna vrednost odgovora na ovo pitanje na skali od 1 – Izuzetno loše do 5 – Izuzetno dobro je 2,48).

Što se tiče stava mladih o vakcinaciji, 14 odsto je vakcinisano, a 53 odsto je reklo da se neće vakcinisati. Planove za vakcinaciju ima 32 odsto mladih, a 20 odsto njih podržava obaveznu vakcinaciju. Većina (63 odsto) ne podržava obaveznu vakcinaciju. Razlog na osnovu kojeg formiraju stav o vakcinaciji je formalno obrazovanje (tako je reklo 38 odsto mladih).

Rezultati istraživanja su pokazali da skoro 50 odsto mladih smatra da im politički sistem ne omogućava da utiču na političke procese i odluke. Zainteresovanost mladih za politička dešavanja je porasla u odnosu na prethodnu godinu.

Takođe, porastao je procenat mladih koji smatraju da je jedan od najvećih problema mladih mali uticaj na donošenje odluka, čak 56 odsto. I ove godine se nastavlja trend nepoverenja mladih u institucije i političare/ke (80 odsto mladih kaže da ne postoji političar/ka kome veruju).

Na osnovu podataka dobijenih iz ovog istraživanja, KOMS zaključuje da institucije moraju početi da veruju mladima, kako bi mladi verovali institucijama.

Rad Krovne organizacije mladih Srbije podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari