Komunalne ekipe otklanjanju posledice nevremena koje je sinoć zahvatilo mnoge krajeve Širom Srbije 1Foto: Z.Miladinović/ Danas

Širom Srbije komunalne ekipe otklanjanju danas posledice nevremena koje je sinoć zahvatilo mnoge krajeve zemlje i nanelo veliku štetu na objektima, automobilima i usevima.

Pomoćnik načelnika Uprave za Vatrogasno-spasilačke jedinice Davor Vidović rekao je za RTS da je vanredna situacija proglašena u sedam gradova i opština – dve vanredne situacije na teritoriji celog grada – Novog Sada i Sremske Mitrovice i na teritoriji četiri opštine – Šid, Ruma, Irig, Sečanj i na delu teritorije opštine Požega.

Nevreme je pričinilo štetu i u kraljevačkom kraju, u selima duž Zapadne Morave.

Član Gradskog veća zadužen za elementarne nepogode Radoica Kočović rekao je za RTS da su protivgradni strelci delovali i uspeli da razdvoje ćelijski talas, ali da je jedan deo prešao preko Kraljeva.

Kočović navodi da se nikada do sada nije desilo na teritoriji Kraljeva, a verovatno ni cele Srbije, da je oštećen tako veliki broj automobila.

„Uglavnom su polupane šoferšajbne prednje i zadnje, farovi, uništene su haube i krovovi od automobila i preterpeli su ogromnu materijalnu štetu“, naglašava Kočović.

Posle nevremena mnoga sela su ostala bez struje, a radnici Elektrodistribucije su na terenu u očekuje se da se snabdevanje električnom energijom uskoro normalizuje.

Velika šteta pričinjena je i u čačanskom kraju gde je jak grad oštetio sve poljoprivrivredne kulture, najviše su stradali zasadi jabuke, šljive, breskve, ali štete ima i u povrtnjacima i kukuruzu.

Snežana Marković Đurović iz Službe za razvoj poljoprivrede Čačak kaže da se javljaju poljoprivrednici i prijavljuju štetu.

„Posledice grada će se videti za dva, tri dana. Ovo su trenutno posledice oluje koja je zadesila naš kraj. Dok budu te rane malo zasušile da možemo da vidimo kakvo je stanje, ali za sada na terenu vidimo da to nije sjajno stanje“, rekla je ona.

U nevremenu koje je sinoć zahvatilo Zaječar i okolinu oštećeni su krovovi kuća, stambenih objekata i elektromreža. U obližnjem selu Veliki Izvor jak olujni vetar oborio je dalekovod tako da je jedno od najvećih sela na području gradske uprave Zaječar bez struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari