Prozapadne ukrajinske snage će dominirati ukrajinskim parlamentom pošto im je 70 odsto birača na izborima održanim u nedelju poklonilo poverenje i poverilo mandat ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da okonča separatističko nasilje u zemlji, te da je „iz ruske orbite uvede u Evropu“.

Iako su partije koje podržavaju demokratske i pravne reforme koje zahteva EU prvi put osvojile ubedljivu pobedu od 1991. kada je zemlja stekla nezavisnost, pred Porošenkom su i dalje veliki izazovi.

Budući da rezultati 27 odsto prebrojanih glasova pokazuju da je Porošenkov blok osvojio 21,6 odsto glasova, koliko je i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka, on neće moći da vlada sam i biće prinuđen da pravi kompromise. Pregovore o formiranju koalicije je započeo već juče. Kako su izvestile agencije, u parlament će sa 10,6 odsto glasova ući i grupa Samopomoć, sastavljena od mladih aktivista i boraca koji su se vratili s fronta, kao i Radikalna partija nacionaliste Oleha Ljaška (7,5 odsto glasova) i nacionalistička stranka Sloboda i Otadžbina Julije Timošenko (5,8 odsto).

„Većina birača glasala je za političke snage koje podržavaju predsednikov mirovni plan i teže političkom rešenju situacije u Donbasu“, rekao je Porošenko ubrzo nakon zatvaranja birališta.

Konačni rezultati izbora će biti poznati za nekoliko dana.

Problemi koji su i dalje na putu Porošenka jesu protivljenje Rusije da se Kijev jednog dana pridruži EU, nepoštovanje primirja na istoku i teška ekonomska situacija. Ruski predsednik Vladimir Putin i dalje može da utiče na ukrajinsku političku scenu, kao pokrovitelj pobunjenika i preko uloge Moskve kao snabdevača Ukrajine i EU prirodnim gasom.

Ukrajinski „kralj čokolade“, vlasnik više fabrika slatkiša, Porošenko (49) će najverovatnije i dalje blisko sarađivati s Jacenjukom, koji će kao premijer po svoj prilici i dalje voditi osetljive pregovore sa Zapadom o obezbeđivanju pomoći za zemlju. Jacenjuk je omiljen na Zapadu. Vlada u Kijevu se nada da će 2015. biti ostvaren skroman ekonomski rast pošto je ove godine zabeležen pad od šest odsto. Svetska banka, međutim, ocenjuje da će se situacija samo pogoršavati. Pored toga što su sa MMF-om dogovorene reforme, Jacenjukova vlada je smanjila troškove budžeta. Vrednost ukrajinske valute je pala za 40 odsto u odnosu na dolar od početka godine.

Timoti Eš, analitičar Standard banke, ocenio je rezultat kao „veliki glas za Zapadnu agendu o reformama“. „Ovo je velika pobeda za proukrajinske i antiputinovske snage, koje će u novom sazivu parlamenta imati ubedljivu većinu. To je veliki glas za ukrajinsku nezavisnost“, kaže Eš, prenose agencije.

Pojedine stranke-saveznice bivšeg ukrajinskog premijera Viktora Janukoviča, koji je smenjen u februaru nakon uličnih demonstracija započetih pre godinu dana, a koje su potom prerasle u sukobe, ostaće u parlamentu. Kako pokazuju rezultati na osnovu do sada prebrojanih glasova, Opozicioni blok bivšeg ministra energetike Jurija Bojka sa 9,76 odsto osvojenih glasova može lako da uđe u parlament. Međutim, tradicionalni ruski saveznici su zabeležili loš rezultat, te će prvi put od kada je Ukrajina stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. parlament biti bez komunista. Prema oceni analitičara, proevropski saziv parlamenta nagoveštava produbljivanje tenzija s Moskvom.

Međutim, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izjavio juče da je bilo brojnih nepravilnosti u predizbornoj kampanji u Ukrajini, ali da su izbori validni. I pored „brojnih nepravilnosti u pripremama izbora i mera u cilju udaljavanja drugih političkih strana sa izbora, glasanje je dobro prošlo“, rekao je Lavrov ruskoj agenciji Tass, prenela je Beta.

I međunarodni posmatrači su ocenili da su izbori održani u skladu s demokratskim normama, uz samo nekoliko „izolovanih incidenata“. „U ovom trenutku važnom za budućnost njihove zemlje, ukrajinske institucije i birači su na obeshrabrujuće teškoće odgovorili izborima koji su bili u skladu sa demokratskim obavezama“, saopštio je šef posmatračke misije OEBS-a Kent Herstet.

U sukobima između vladinih snaga i proruskih separatista na istoku zemlje do sada je ubijeno više od 3.700 ljudi. U područjima koja su u rukama pobunjenika i na Krimu glasanje nije održano, a separatisti u Donjecku i Lugansku su saopštili da bojkotuju izbore i da i dalje planiraju da organizuju „rivalsko“ glasanje 2. novembra da bi apelovali za nezavisnost.

Minobacačka vatra u Donjecku

Donjeck – Minobacačka vatra odjekivala je juče ujutru u Donjecku, što je označilo nastavka sukoba posle dva dana relativnog mira. Tokom vikenda i izbora u Ukrajini bilo je uglavnom mirno. Izveštač agencije Frans pres, prenela je Beta, javio je da su se od jutra čule eksplozije tridesetak minobacačkih raketa Grad, u kvartu Putilovsk, blizu aerodroma u Donjecku koji je pod kontrolom ukrajinskih vlasti. Jedna vojna baza pogođena je nekoliko kilometara od Avdivke, sa ukrajinske strane, rekao je jedan meštanin kontaktiran telefonom.

EU zadovoljna

Brisel – Evropska unija je juče pozdravila „pobedu demokratije i programa evropskih reformi“ u Ukrajini. „Čestitke ukrajinskom narodu! Pobeda demokratije i programa evropskih reformi“, napisao je na Tviteru odlazeći predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari