Koncert posvećen "beogradskoj sirotinji" 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan pre 80 godina, list Vreme obavestio je svoje čitaoce o održavanju humanitarnog koncerta Đurđe Halper, velike operske umetnice, u dvorani Kolarčeve zadužbine. List Pravda prenosi zanimljive priče iz rubrike „Zabavni deo“, među kojima se nalazi i priča o neobičnom španskom običaju.

U velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine održan je koncert posvećen „beogradskoj sirotinji“, pod pokroviteljstvom Aleksandra Cincar – Markovića, ministra inostranih poslova.

Koncert operske umetnice bio je „svečanog karaktera“, piše list Vreme.

Koncert posvećen "beogradskoj sirotinji" 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Okupio je sve najuticajnije ličnosti Beograda. Na programu su se našle kompozicije Gluka, Refigna, Debisia, Ravela, Griga, Štrausa, Konjovića, Hristića, Gotovca.

Lovro Matačić, direktor Opere i dirigent, bio je za klavirom.

List Vreme je preneo još jednu kratku vest, građanima je omogućeno slanje telegrama za Božić i Novu Godinu, po znatno nižim cenama.

Telegrami su imali utvrđenu sadržinu, Jugoslavija s jedne strane i Sjedinjene Američke Države, Kuba i Meksiko, sa druge strane.

Postojalo je 19 različitih tekstova za čestitke Božića i Nove Godine. Kod ovih telegrama se označavala samo adresa primaoca, broj teksta telegrama i eventualno potpis.

Čestitke su se slale u periodu od 14. decembra do 15. januara.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda piše o jednom neobičnom španskom običaju koji se poštuje od pamtiveka.

Koncert posvećen "beogradskoj sirotinji" 3
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Naime, u Španiji postoji čudan običaj kad su u pitanju svadbe mladih parova, koji spada u red „španskih specijaliteta i karakteristika ovog južnjačkog naroda“, piše list Pravda.

Običaj nalaže da se mladoženjini prijatelji okupe obično pre venčanja u mladinoj kući, dele se u dve grupe i prividno počinju da se svađaju.

„Jedan tabor do neba veliča nevestu, a drugi je strašno kudi, pa se mladići tobože i potuku. Premda je sve to samo šala“, navodi se u tekstu.

Kod temperamentnih Španaca se dešavalo da se ozbiljno potuku, da čak na kraju mora da interveniše policija.

Španska prosvetna i humana društva su pokrenula akciju da se ovaj čudan običaj zakonom zabrani.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari