Konferencija "Crkva i društveni položaj žena": SPC se evidentno protivi rodnoj ravnopravnosti 1foto FoNet/SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ima veliki uticaj na društvo, a kad je u pitanju pogled na ženska prava zapaža se jedna vrsta narativa koji je neophodno promeniti, jer se crkva evidentno protivi segmetima koji se tiču rodne ravnopravnosti, rečeno je danas na konferenciji za novinare „Crkva i društveni položaj žena“.

Govoreći na konferenciji u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović rekla je da velikodostojnici SPC u svojim obraćanjima javnosti često govore da žena zavređuje veliko poštovanje, ali da se to u paksi ne primećuje.

Prema njenoj oceni SPC retko uzima zaštnitički stav prema ženama i još ređe učestvuje u akcijama podizanja svesti o prevenciji karcinoma grlića materice, od kojeg u Srbiji umre veliki broj žena.

Govoreći o stavu SPC prema femicidu Stojanović je rekla da crkva samo deklarativno osuđuje takva dela, ali da izostaje realno angažovanje protiv rodno zasnovanog nasilja.

„Neophodno je da i crkva prepozna svoju ulogu i da se aktivno zalaže za zaštitu i osnaživanje žena“, ukazala je Stojanović.

Docent Filozofskog fakulteta u Nišu Miloš Jovanović je ocenio da SPC sve češće uzima ulogu u keiranju političkog diskursa u Srbiji i da uz to samo hipotetički učestvuje u kreiranju zdravog pogleda na društvene probleme i da na taj način često svesno ili nesvesno nameće svoje viđenje stvari.

Saradnik instituta za filozofiju i društvenu teoriju Vladimir Cvetković predočio je da biblijska istorija daje najveću ulogu ženi tako što govori o tome da je greh došao preko Eve, a preko Bogorodice je stiglo spasenje.

„To su biblijski modeli koji su važili vekovima, međutim identitet žena se nije oblikovao prema biblijskom učenju nego prema istorijskim okolnostima“ zakljuio je Cvetković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari