Mirović: Srpska pravoslavna crkva je najvažnija za opstanak, državnost i identitet Srba 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) „bila i ostala najvažnija za opstanak, državnost i identitet Srba“.

„Među konstantama na kojima je, kroz njegovu burnu i teškim iskušenjima prepunu istoriju, bila zasnovana borba za opstanak, identitet i državnost našeg naroda, naša SPC svakako je bila i ostala najvažnija“, rekao je Mirović sinoć na obeležavanju 230 godina postojanja Karlovačke bogoslovije u Sremskim Karlovcima.

Mirović, koji je bio kum ovogodišnje svečanosti, istakao je da je u uspešnom ostvarivanju te uloge SPC, od presudnog značaja bilo osnivanje obrazovnih ustanova u mitropolijskom sedištu Sremskim Karlovcima.

„Tu je osnovana prva gimnazija u celokupnom srpskom narodu i prva škola za obrazovanje pravoslavnih sveštenika u Habzburškoj monarhiji – škole koja danas nosi ime Svetog Arsenija Sremca, koji je na arhiepiskopskom tronu zamenio svog velikog učitelja, prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljitelja naše crkve i države Svetog Savu“, kazao je Mirović.

Dodao je da je iz školskih klupa te bogoslovije, nastale zaslugom „mudrog“ mitropolita karlovačkog Stefana Stratimirovića, izašle su od 1794. godine do danas, hiljade mladih sveštenika.

Svečanoj akademiji prisustvovali su sremski vladika SPC Vasilije, mitropolit Makedonske pravoslavne crkve Josif, rektor Srpske pravoslavne Bogoslovije Svetog Arsenija protojerej-stavrofor Jovan Milanović, predstavnici Vlade Srbije, članovi Pokrajinske vlade, učenici Karlovačke bogoslovije i njihovi profesori, ktitori i drugi ugledni gosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari