Patrijarh Porfirije u Podgorici: U svakoj se prilici izjasnite ko ste 1Foto: FoNet/SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je danas u Podgorici okupljenim građanima da u svakoj prilici sa dostojanstvom ispoljavaju i svedoče ono što jesu – srpski identitet, srpski jezik i da su vernici Srpske pravoslavne crkve.

Izjava patrijaha dolazi u susret popisu stanovništva koji će u Crnoj Gori biti održan početkom novembra, a na kojem će se građani izjašnjavati koje su nacionalnosti, kojoj veri pripadaju i kojim jezikom govore.

„Svaki Srbin, gđe god se nalazi, pravoslavne vjere, može reći da je Podgorica njegovo duhovno rodno mjesto. Svi smo na neki način odavde potekli. Iz tog razloga, ovđe u Podgorici, ne postoji nikakva potreba da nam bilo ko kaže ko smo i šta smo. Ovđe znamo koja je naša vjera, ko su naši preci, kojim jezikom govorimo i kom narodu pripadamo. Otuda dubinski osjećam da je ispravno nastaviti putem svetog i Simeona i svetog Save“, podvukao je patrijarh.

Kako je dodao, utemeljeni su u Svetosavskoj čistoj veri.

„Ponosimo se što govorimo najčistijim srpskim jezikom – Njegoševim. Što govorimo ovde, i gde god da smo. Ponosni smo što govorimo jezikom Stefana Ljubiše, Marka Miljanova, jer samo na srpskom jeziku možemo izraziti najbolje u nama, naravno poštujući sve druge narode“, kazao je poglavar SPC.

Patrija je kazao da dubinski osećaju da je jedino ispravno da nastavimo istim putem, putem Svetog Simeona i Svetoga Save jer živimo u vremenu razaranja trajnih, tradicionalnih, ali objektivnih identiteta.

„Živimo u vremenu napadanog i napadnog nametanja konstruisanih identiteta u svrhu manipulacija i dominacija, stoga je zaista važno, čuvati odbraniti i sačuvati ono što jesmo – ono što se zove identitetom, svoj vjerski, lični, porodični, nacionalni identitet naših predaka i naših potomaka“, rekao je Porfirije.

„Dužan sam, a osećam i ličnu potrebu da vas podržim da u svakoj prilici sa ponosom i dostojanstvom, potpuno slobodno i odlučno ispoljavate i na najbolji način svjedočite svoj identitet kao vjernici svete Srpske pravoslavne crkve i kao govornici srpskog jezika kojim su najbolji među nama izgovorili i napisali najljepše misli, pesme i priče i kao dični pripadnici srpskog naroda koji je u svim istorijskim iskušenjima blistao najpre čojstvom i junaštvom. To je pravo i odgovornost, obaveza i dužnost svakoga od nas“, poručio je Porfirije.

U hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici večeras je upriličen prijem za patrijarha Porfirija.

Svečanosti su, pored više stotina građana, prisustvovali i funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore, Demokratske Crne Gore i Socijalističke narodne partije (SNP).

U hramu su večeras bili ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, funkcioneri koalicije Za budućnost Crne Gore Slaven Radunović, Jovan Vučurović, Dragan Bojović, funkcioner Demokrata Vladimir Čađenović, predsednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović, kao i pojedini lokalni funkcioneri.

U hramu su bili i lideri političkih partija u Srbiji – „Dveri“ Boško Obradović i „Zavetnika“ Milica Đurđević Stamenkovski.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je danas održao sastanak i priredio ručak u čast patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija koji je u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori povodom desetogodišnjice osvećenja hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari