Patrijarh Porfirije u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije doputovao je danas u Crnu Goru, gde će u naredna dva dana predvoditi proslavu desetogodišnjice osvećenja sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

SPC je saopštila da će danas u 18 časova u podgoričkom sabornom hramu biti svečani doček patrijarha i desnice svetog Spiridona trimituntskog čudotvorca.

U nedelju, 15. oktobra, u 9 časova patrijarh Porfirije će predvoditi svetu liturgiju, uz sasluženje više arhijereja SPC, kao i mitropolita Krfa, Paksona i Diapontijskih ostrva Nektarija.

U 13 časova, patrijarh Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje Pravoslavne gimnazije Sveti Sava, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

U 19 časova patrijarh Porfirije će posetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mesto u Podgorici, gde je, kako se navodi u saopštenju, po predanju svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi.

Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama, a besedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari