Patrijarh Porfirije na Dan srpskog jedinstva: Podižemo svoju zastavu za spasenje sprskog i svih naroda koji sa nama žive 1Printskrin Kosovo onlajn

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je da Srbija danas, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, podiže svoju zastavu u ime Boga i za spasenje srpskog, „ali i svih naroda koji sa nama žive, što jemči dvoglavi krstonosni orao sa štitom“.

„Tako Bogu poveravamo sopstvenu zaštitu, opstanak i napredak u slobodi, ali uvek i neodvojivo od svih naših sugrađana, bez obzira na veru i narodnost. Zato ovaj praznik jedinstva i slobode proslavljamo mi, koji danas živimo u Srbiji i Republici Srpskoj, sa drugim našim saplemenicima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji i drugde, gde god da žive“, rekao je Porfirije na centralnoj manifestaciji tog nacionalnog praznika u Nišu.

Patrijarh je uputio čestitku celom srpskom narodu povodom tog praznika, gde god se nalazili u svetu.

„Jer po rečima pesnika: ‘I svuda, gde je srpska duša koja, tamo je meni otadžbina moja. Moj dom i moje rođeno ognjište'“, kazao je on.

Jedinstvo o kome se govori, kako je naglasio, jeste jedinstvo Srba Republike Srpske i Srbije, ali se ne ograničava samo na te geografske međe i prostorne granice.

„U jedinstvu smo i sa onima koji dolaze, sa decom naše dece, sa budućim pokolenjima. S toga, naše jedinstvo nikada nije bili, niti sme biti uskogrudo. Nije i ne sme biti ideološko, jedinstvo koje deli i nije isključivo“, kazao je patrijarh.

Dodao je da je od Boga blagosloveno samo jedinstvo u dobru, u vrlini i ljubavi, jedinstvu koje teže dobru za sebe i svoje bližnje, ali i za sve druge zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari