Vučić: Kurtijeve pretnje jako me brinu, a niko na njih ne reaguje 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije rekao je danas da je Srbija snažnija nego što je ikad bila i to ne samo u vojnom, već u svakom drugom smislu.

On je u Nišu, gde je povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave prisustvovao prikazu naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije (VS) istakao da je Srbija snažnija u smislu broja bolnica, izgrađenih kilometara autoputa, u smislu novootvorenih fabrika, broja radnih mesta, u smislu standarda građana, novih škola.

„Srbija je danas druga zemlja u odnosu na onu koja je bila pre samo deset godina“, istakao je Vučić.

Dodao je da će Vojska Srbije (VS) dobiti značajna sredstva, odnosno oruđa i oružja i da Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost.

„Ne želimo da budemo ni u jednom bloku. Tako će biti i u buduće. Jednostavno, dičimo se svojom neutralnošću i svojom zastavom, svojom trobojkom“, naglasio je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara šta se dešava sa formiranjem pokreta koji je najavio i koje kasni, rekao da mu je jako drago što građane to interesuje.

„Zbog obaveza koje imam kao predsednik Srbije nisam stigao da se posvetim tom pitanju. Kao odgovoran političar, kome je Srbija na prvom mestu, nisam mogao da zapostavim predsedničke obaveze i dužnosti zbog formiranja pokreta. Jednostavno nisam stigao da pripremim platformu koja bi bila ujedinjujuća. Ja se ne igram države i naroda“, istakao je Vučić.

Centralna manifestacija obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, počela je danas oko 18 časova u Sportskoj hali Čair u Nišu inoniranjem himni Srbije i Republike Srpske.Na centralnoj manifestaciji, kako je ranije najavljeno, obratiće se predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Svečanosti u Nišu prisustvuju brojni ministri u vladi Srbije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i drugi zvaničnici.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave se kao državni praznik slavi od 2020. godine na osnovu dogovora rukovodstva Srbije i Republike Srpske (RS), a obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front u Prvom svetskom ratu.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i RS u javnost je izneta posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić 2020. godine sa rukovodstvom RS.

Praznik je 2020. godine obeležen u Beogradu, 2021. godine u Bijeljini, a ove godine u Nišu.

U Zakonu o državnim praznicima piše da su državni praznici u Srbiji Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, dok Dan Srpskog jedinstva kao predlog nikad nije stigao u skupštinu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari