Kongres WVF u martu u Beogradu, domaćin SUBNOR, pokrovitelj Vučić 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Svetska federacija veterana (WVF) organizovaće kongres i 30. generalnu skupštinu u Beogradu od 6. do 10. marta 2023, najavilo je danas Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tim povodom Srbiju će posetiti 113 delegata iz 40 zemalja, a među učesnicima se očekuje i više ministara odbrane i drugih visokih predstavnika, navodi se u saopštenju.

Domaćin skupa, čiji pokrovitelj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće SUBNOR Srbije uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

WVF okuplja više od 60 miliona veterana iz 142 zemlje sveta, a osnovana je 1949. u Beogradu.

Kredibilitet organizacije ogleda se i u tome što je konsultant pri UN uz dodelu statusa „UN mirovnog promotera“.

Ta organizacija je, kako je nvedeno, osam puta nominovana za Nobelovu nagradu.

Drugu Generalna skupština te organizacije 1951. održana je u Beogradu, a otvorio ju je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito.

Ukazano je da, „sticajem istorijskih i drugih okolnosti od tada do danas, Beograd nije uspevao da ozbiljnije učestvuje u radu organizacije.

Zahvaljujući intenziviranju aktivnosti SUBNOR-a Srbije kroz saradnju sa veteranskim organizacijama na regionalnom i evropskom nivou i prepoznavanju njihovog značaja od strane Vučića, „nakon više od 70 godina Srbija se vraća u stroj zemalja „na pravoj strani istorije“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari