Kontrolni zadaci na uvid samo u školi

NAŠA PRIČA: Oprečne reakcije nakon pisanja Danasa o problemu koji godinama tišti roditelje

Ostavite komentar


  1. Detetu u 8. razredu bi roditelji da pogledaju kontrolne da bi ih naucili sta i kako da uce? Roditelji, prezasticujete svoju decu.

  2. Niko u ovoj državi ne radi svoj posao. Nastavnik (čast izuzecim) ispredaje gradivo.
    Očekuje da ga dete reprodukuje onako kako on smatra da je ispravno (odnosno onako kako je
    ispredavano i oceni. Mora sve napamet, da se uči, kritočkog osvrta nema, ne postoji drugačiji
    pristup predavanju ili odgovaranju.
    Deca ko deca svi su krivi samo oni nisu (poneli iz kuće norme ponašanja).
    Roditelji nemaju percepciju o svom detetu kakvo je u školi. (svakome je njegovo dete najbolje).
    A niko od njih troje u lancu se nije upitalo gde sam JA TO POGREŠIO:

  3. Zemlja potpunog apsurda. Cime se roditelji bave! Rade domace zadatke sa ljudima od 15 godina! Kakve vi to nesposobnjakovice vaspitavate? Zar nije njihova obaveza i ODGOVORNOST da uce? Sta ste vi geniji koji sve znaju, pa se petljate i u kontrolne zadatke i bolesno hocete da SNIMATE kako ucenici odgovaraju. Imam dva odrasla sina i naucila sam ih da budu ODGOVORNI a nisam sa njima ucila od treceg razreda. Kada su me pitali, ja bih im objasnila. I NIKADA nisam otisla u skolu da se zalim zbog neke ocene. Niti sam, sto je danas uobicajeno, JA procenjivala da li je neki Aca zasluzio vecu ocenu od mog deteta, ili ne. Vec i ovako kriterijum ocenjivanja je ispod svake mere i ocene se dele i sakom i kapom. Hocemo li uvesti da roditelji ocenjuju svoju decu?

  4. Roditeljima koji hoće da ocenjuju svoju decu umesto nastavnika predlažem da im i predaju sve predmete umesto nastavnika. Onda će valjda i sami shvatiti da li su sposobni za taj posao, ili su deci ipak potrebni nastavnici u školi, koji su obrazovani za taj posao.

  5. Мој предлог, као просветног радника, да Завод за образовање, за сваки разред и предмет, штампа материјале за писмену проверу знања. Исте би дистрибуирао школама по одређеној динамици. Уз њих би дао одговеоре на питања и кључ за оцењивање. Након прегледа и оцене од стране наставника, тест би деца носила на увид родитељима ( који су дужни да потпишу ) и враћала на чување код предметног наставника. Основна предност је ОБЈЕКТИВНОСТ ( сва деца у Србији раде исте провере знања ), у Заводу имају стандарде за нивое знања за поједине оцене и лако их могу применити за компоновање писмених провера.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.