Koordinacija: Oluja je državni projekat hrvatskih vlasti s ciljem trajnog progona Srba 1Foto: Beta/Medija Centar Beograd

Koordinacija srpskih udruženja nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije ocenila je danas, povodom 26. godišnjice hrvatske operacije Oluja, da je ta akcija predstavljala državni projekat tadašnjih hrvatskih vlasti s ciljem trajnog progona Srba.

Iz Koordinacije su naveli da je u toj akciji hrvatske vojske i policije avgusta 1995. godine, proterano više od 220.000 Srba a ubijeno i nestalo njih 1.861, od čega 1.211 civila.

„Zapaljeno je više od 20.000 srpskih kuća i objekata a više od 40.000 stanova u svojini Srba uzurpirano je i nikada nije vraćeno“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je „desetak“ godina posle Oluje, Hrvatska preduzimala „sistematske mere“ kako bi onemogućila povratak proteranih Srba a da danas u hrvatskom društvu „prevladava neistina da su Srbi ‘otišli’ jer nisu hteli da žive u Hrvatskoj“.

„Sve relevantne hrvatske političke stranke vide samo takozvanu ‘osobodilačku’ stranu Oluje a ne i njenu zločinačku prirodu, koju čine planska i masovna ubistva i sistematski progon Srba sa njihovih vekovnih ognjišta. Sve to ukazuje da je Hrvatska daleko od suočavanja s prošlošću i objektivnog sagledavanja događaja iz bliže i dalje prošlosti, što je uslov za iole normalan život Srba u Hrvatskoj“, ocenili su iz Koordinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.