Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost: Srbija primer rodno odgovornog budžetiranja 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Srbija je primer rodno odgovornog budžetiranja i jedna od retkih zemalja u Evropi koja je definisala okvire u toj oblasti, rečeno je na sastanku predstavnika Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost sa političkom koordinatorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za ekonomsko osnaživanje i finansijsku inkluziju žena Marijom Risteskom, saopštilo je danas.

U centru pažnje aktivnosti koje sprovode Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je, kako je navedeno u saopštenju Koordinacionog tela, ekonomsko osnaživanje žena i podsticanje ženskog preduzetništva.
Tokom sastanka je rečeno da Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost realizuje projekte u saradnji sa domaćim i medjunarodnim partnerima sa ciljem unapredjenja položaja žena u biznisu, kao i da je zakonom posebno vrednovan neplaćeni kućni rad.

Dodaje se da su Strategijom za rodnu ravnopravnost predvidjene mere koje će doprineti smanjenju jaza izmedju muškaraca i žena na tržištu rada, povećanju učešća žena u visoko plaćenim pozicijama i podršci za otpočinjanje i razvoj biznisa.

„Srbija je najveća zemlja u regionu, samim tim i najveće tržište, zbog čega je u našem fokusu. Znamo šta je u prethodnom periodu, pre svega u normativnim okvirima urdjeno u Srbiji, a na inicijativu Koordinacionog tela, zato i mislimo da treba zajedno da radimo na realizaciji budućih projekata kojima će se unaprediti rodna ravnopravnost, posebno u oblasti ekonomskog osnaživanja žena i razvoja ženskog preduzetništva i koji će odrediti putokaz ka rodno odgovornoj investicionoj klimi“, rekla je Risteska.

Na sastanku je razgovarano i o zajedničkom radu na proceni stanja u privredi, potrebama i podršci ženama u poslovnom okruženju i izazovima sa kojima se suočavaju kompanije koje su u vlasništvu žena ili na čijem čelu su žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari