poplava novi pazarIlustracija foto BETAPHOTO/NIKOLA KOČOVIĆ

Početak radova na korićenju tri novopazarske reke – Raške, Jošanice i Trnavice, nije poznat, jer nije izabran izvođač radova, iako je tender završen još u oktobru.

Ministarka za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Jelena Tanasković i ministar za turizam i sport Husein Memić, početkom septembra, prilikom posete Novom Pazaru, najavili su da će uređivanje tri rečna korita početi u novembru. Tada je u toku bio tender za izbor izvođača radova.

Tender je završen 18. oktobra, a odluka kome će posao biti poveren još nije doneta. Republička direkcija za vode ocenjuje ponude za realizaciju projekta „koji će trajno rešiti problem sa visokim poplavnim vodama“.

Novembar je još jedan propušten rok za početak regulacije tri reke koje protiču kroz Novi Pazar. U oktobru prošle godine, predstavnici JP „Srbijavode“ i Svetske banke, početak radova najavili su za minuli mart. Ispostavilo se da nisu ispoštovane sve procedure, koje propisuje Svetska banka, pa su uslovi za raspisivanje tendera stečeni šest meseci kasnije.

Direktor JP „Srbijavode“, Goran Puzović, u oktobru prošle godine, govoreći šta će biti rađeno na tri reke, poručio da će završetkom tih radova „Novi Pazar biti stavljen na listu bezbednih gradova za život u Srbiji“ i uz još neke planirane radove i mere „biće jedan od integralno zaštićenih gradova“. I, radovi će trajati tri godine.

Od tada do polovine juna – Raška, Jošanica i Trnavica su se tri puta izlivale. Napravile su veliku materijalnu štetu na stambenim objektima i poljoprivrednom zemljištu, a Trnavica je odnela i dva ljudska života.

Umesto tri godine, rok za izvođenje radova skraćen je na 20 meseci.

Svetska banka će uložiti 25 miliona evra, za korićenje tri reke u ukupnoj dužini od 7,2 kilometra.

Najviše posla biće na Trnavici, koja se najčešće izliva i nanosi najveću štetu. Njeno korito biće urađeno u dužini od 3.600 metara. Reka Raška će uzvodno biti ukroćena u dužini od 2.600 metara, a Jošanica nizvodno hiljadu metara.

Ovo je druga faza uređenja rečnih korita u Novom Pazaru. Prva je započeta je polovinom prošle decenije i završena je pre četiri godine.

Tada su vodotokovi Raške, Deževske i Banjske reke „ukroćeni“ u dužini od 2,5 kilometara.

Projekat korićenja reka, u ovom gradu, realizuju gradska uprava i preduzeće „Srbijavode“ uz finansijsku podršku Svetske banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari