Korona i virusne infekcije u blagom porastu u Novom Pazaru 1Foto: N. Kočović

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je nestabilna kada se radi o infekcijama korona virusom i gornjih respiratornih organa.

– Imamo, u poslednjih nedelju dana, blago povećanje obolelih od korona virusa. To su nam potvrdili brzi i PCR testovi. Od ukupnog broja testiranih, oko 10 odsto su pozitvni na korona virus – kaže za Danas, direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) primaarijus dr Šefadil Spahić.

Upozorava i na blago povećanje obolelih od sezonskog gripa i među odraslima i među decom. Simptomi su povećana telesna temperatura, peckanje u grlu, curenje iz nosa i uporan i suv kašalj.

-Kod nas za ovaj period nije bilo karakteristično, a sada imamo povećan broj pacijenata sa gastrointestalnim tegobama, koje se manifestuju bolovima u stomaku i učestalim tečnim stolicama – objašnjava dr Spahić aktuelnu epidemiološku situaciju u gradu.

Savetuju da se pacijenti, sa ovakvim simptomima, ne leče sami, već da se odmah jave svojim lekarima, kako bi se izbegle komplikacije i hospitalno lečenje.

Situacija sa tuberkulozom je pod kontrolom, tvrdi direktor ZZJZ.

– Situacija je očekivana. So pre desetak godina, imali smo i po 100 novootkrivenih pacijenata. Zahvaljujući, upornoj edukaciji, taj broj smo sveli ispod 50 na godišnjem nivou. Sada imamo problem porodične epidemije – naglašava dr Spahić.

Pojašnjava da je iz dve porodice bilo zaraženo šestoro dece školskog uzrasta, koja su bolest dobili od svojih majki.

Deca su bila na bolničkom lečenju i „sada su dobrog opšteg zdravstvenog stanja“. Pod aktivnim nadzorom lekara je još sedmoro dece, koja su dijagnostikovana prilikom testiranja učenika, nastavnika i drugih kontakata zaražene dece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari