Korona ne odlazi još uvek: U nekoliko država raste broj zaraženih poslednjih nedelja 1Foto: Mufid Majnun

Iako broj novoobolelih od kovida 19 opada iz nedelje u nedelju na nivou cele Evrope, u nekoliko država poslednjih dana primećen je porast broja zaraženih koji se uglavnom objašnjava popuštanjem mera poslednjih nekoliko nedelja, ali i sve većim prisustvom podvarijante omikron soja, nazvane stelt, za koju se zna da je nešto zaraznija.

U Austrije je taj rast primetan od kraja februara, kada je bilo oko 20.000 novozaraženih dnevno. Prema poslednjim podacima taj broj je sada oko 50,000.

Austrija je ove nedelje objavila da odustaje od obavezne vakcinacije a od 5. marta ukinuta je većina mera. Maske su ipak i dalje obaveze u većini zatvorenih prostora. Takođe, u Beču je i dalje na snazi pravilo da su kovid propusnice potrebne za veliki broj objekata.

Prema pisanju austrijskih medija, prestonica je ujedno i deo zemlje u kojoj se beleži najveći broj obolelih. Austrijski stručnjaci navode i da je veliki broj obolelih koji se otkriva u ovoj zemlji rezultat opsežnog testiranja, za koje veruju da je nepotrebno i da treba da bude zamenjeno ciljanim proverama.

Nemačka je takođe prijavila značajan porast zaraženih u poslednjih nedelju dana. U četvrtak broj zaraženih bio je preko 250.000 što je 50.000 više nego nedelju dana ranije. Ovo je ujedno najveći broj od početka pandemije.

Ovaj porast dolazi nakon perioda u kome je broj obolelih opadao. Stručnjaci veruju da razlog za ponovni porast može biti ubrzano širenje zaraznije stelt varijante, za koju se pretpostavlja da je do sada već postala dominantna. Mediji prenose i da je najveći porast zaraženih zabeležen u delovima Nemačke poput Bavarije ili Baden Virtemberg u kojima je bilo proslava.

Porast obolelih primećen je i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Krajem februara bilo je oko 30.000 obolelih da bi poslednjih dana dnevni bilans prešao i 55.000.

Rast zaraženih posebno je vidljiv među starijom populacijom. Istraživanje Imperijal koledža pokazalo je da dok je R broj (broj osoba koje jedan zaraženi inficra) ispod jedan u grupi mlađih od 54, među starijma on iznosi 1.04, što se objašnjava i slabljenjem imuniteta stečenog vakcinacijom.

Prema poslednjim podacima Svetske zdrasvtvene organizacije, u ovom trenutku broj zraženih i preminulih se smanjuje u svim delovima sveta sa izuzetkom Zapadnopacifičkog regiona u kome je broj zaraženih u odnosu na prethodnu nedelju porastao za 46 odsto.

Iako je broj obolelih sve manji, on je zapravo i dalje ogroman. Prema izveštaju SZO u nedelji do 8. marta bilo je preko deset miliona novoinficiranih i 52,000 preminulih.

Najveći broj zaraženih otkriven je u Južnoj Koreji, Nemačkoj, Vijetnamu. U svim ovim državama tokom nedelju dana bilo je ukupno preko milion obolelih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari