Kosovo: Oprema kod Brnjaka nije provokacija već služi za olakšavanje rada policijskih zvaničnika 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Policija Kosova je danas reagovala na izjave Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije ocenjujući da se radi o političkim izjavama koje iskrivljuju realnost i da je jedini cilj slanja opreme na prelaz Brnjak podrška pripadnicima granične policije i stvaranje boljih uslova za njihov rad.

U saopštenju se kaže da policija Kosova da je, u skladu sa „Zakonom o kontroli i nadzoru državne granice“, kao i u cilju podrške policijskom osoblju radnim prostorima i logističkom opremom, uputila danas na Brnjak logističku opremu i kontejnere.

„Ove uredjaje će službenici granične policije koristiti za obavljanje policijskih poslova, u interesu obezbedjenja građana i obavljanje zakonskih obaveza“, kaže se u saopštenju.

Ove radnje, dodaje se u saopštenju, koje imaju za jedini cilj da obezbede bolje uslove za rad službenika granične policije i suzbijanje ilegalnog šverca, „takozvana Kancelarija za Kosovo u vladi Srbije, ocenjuje kao navodne radnje u cilju destabilizacije bezbednosne situacije, koje su u stvari sprovedene radi obezbeđenja i sprovodjenja zakona“.

Prema saopštenju, policijski službenici za nadzor zelene linije na ovom području imaju nedostatak prostora i uslova za rad, pa će se, ovim slanjem logističke opreme i kontejnera, stvoriti bolji prostori i uslovi za rad, povećaće se efikasnost u izvršavanju poslova i sprečavanju krijumčarenja.

„U nastavku borbe protiv kriminalno-krijumčarskih radnji pre nekoliko dana preduzete su konkretne radnje na zatvaranju nekih ilegalnih puteva koji su služili za šverc. Policija Kosova će nastaviti svoju posvećenost u obavljanju policijskih dužnosti u službi gradjana i opšte bezbednosti“, zaključuje se u saopštenju generalne direkcije PK.

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju vlade Srbije se kaže da su „pripadnici kosovske policije izvršili jutros oko 5 sati jednostranu i protivpravnu akciju na severu Kosova i Metohije koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilј joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari