Kosovo: Uključivanje žena u sektor bezbednosti i dalje izazov 1Foto: RTK /arhiva

Broj devojaka i žena u sektoru bezbednosti još nije zadovoljavajući, uprkos činjenici da su institucije na Kosovu učinile značajne napore za njihovo veće učešće, konstatuje se u dokumentarcu koji je danas promovisan u Prištini.

U dokumentarcu „Žene u sektoru bezbednosti: između izazova i mogućnosti“, funkcionerke koje su vodile i vode visoke institucije ističu da su izazovi različiti, ali ukazuju i na nedostatak odgovarajućih uslova koji bi ženama olakšali rad u sektoru bezbednosti.

Bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je bila vrhovni komandant Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) i zamenik generalnog direktora Kosovske policije, izrazila je zabrinutost zbog smanjenja procenta zastupljenosti žena na rukovodećim i pozicijama na kojima se odlučuje.

Sa druge strane, potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci traži više prostora da žene budu na mestima odlučivanja, ne zbog kvote, već zbog profesionalizma.

Prema rečima izvršne načelnice Agencije za rodnu ravnopravnost Kosova Edi Gusije situacija u kosovskoj policiji je osetljivija, jer poslednjih godina postoji trend da žene napuštaju tu službu.

U međuvremenu, Arijana Ćosaj-Mustafa iz Mreže žena Kosova kaže da su migracije uticale i na odlazak žena iz oblasti bezbednosti.

Regionalna direktorka Kosovske policije u Južnoj Mitrovici Aferdita Mikulovci i šefica jedinice za ljudska prava i ravnopravnost polova u BSK Halime Morina-Lupći, ističu da se broj žena i devojaka uključenih u ove dve institucije povećava, ali trenutna situacija ostavlja mnogo za poželeti.

Prisustvo žena u sektoru bezbednosti je osnovna komponenta Rezolucije UN 1325 o ženama, miru i bezbednosti, koja je prema odluci Agencije za rodnu ravnopravnost Kosova uključena kao cilj u aktuelni Kosovski plan za rodnu ravnopravnost.

To je najnoviji projekat NVO SHE Solutions, podržan od Mediteranske mreže žena posrednica (MVMN), koju finansira i promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari