Kosovski institut: Skoro trećina građana Kosova emigriraće u prvoj polovini 2024. godine 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski Institut GAP procenio je da će 28 odsto građana Kosova emigrirati u prvoj polovini 2024. godine, nakon liberalizacije viza, i da će većina njih otići u Nemačku.

Kako se navodi u izveštaju pod nazivom „Tendencija iseljavanja s Kosova nakon vizne liberalizacije: Uticaj na radnu snagu“, sektori koji će biti najviše pogođeni odlaskom radnika su građevinarstvo, ugostiteljstvo, trgovina i proizvodnja, objavili su prištinski mediji.

Prema mišljenju ispitanika, ekonomski razlozi su osnovni uzrok odluke da emigriraju, a njihove destinacije su Nemačka sa 71,4 odsto, Švajcarska 11,7 i Austrija 5,3 odsto.

Portparolka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Sibelj Haljimi ocenila je da Samoopredeljenje troši svu svoju energiju kako bi preuzelo zasluge za viznu liberalizaciju, a da ne postoji strategija kako da se spreči iseljavanje građana.

Od stupanja odluke o viznoj liberalizaciji 1. januara, na prištiskom aerodromu prodato je 83.000 povratnih karata, saopštila je portparolka aerodroma Valentina Gara.

Gara je kazala da je ukupno 83.141 osoba otputovala, uključujući i dijasporu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari