Kosovski ministar obrazovanja najavio početak školske godine 14. septembra 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Kosovski ministar obrazovanja, Rame Ljikaj rekao je da će nova školska godina početi 14. septembra, u skladu sa preporukama Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

S druge strane, Ujedinjeni sindikat obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika na Kosovu, na čiji je zahtev početak školske godine već jednom odložen, upozorava da bi početak nastave mogao biti ponovo odložen ukoliko se ne steknu svi potrebni uslovi za njeno bezbedno organizovanje.

„Usvajanjem Zakona o suzbijanju i sprečavanju pandemije covid-19 i objavljivanjem u Službenom glasniku, Ministarstvo zdravlja ima velika ovlašćenja i pre donošenja odluke pozvani smo zajedno sa Ujedinjenim sindikatom obrazovnih, kulturnih i naučnih radnika, Udruženjem roditelja, Ministarstvom zdravlja… i poslušali smo preporuke i odlučili smo da nova školska godina počne 14. septembra“, rekao je Ljikaj, prenosi Klan Kosova.

On je napomenuo da je velikom broju učenika iz različitih razloga bilo nemoguće da prate nastavu na daljinu.

„Oko 9.700 učenika nije moglo da nastavi učenje na daljinu. Neko nije imao tehnološku opremu, pristup internetu i pristup kablovskom sistemu ili je u porodici bio veliki broj dece“, rekao je Ljikaj.

Iz Ujedinjenog sindikata prosvetnih radnika poručuju da ni ovaj datum nije konačan, kao i da će ponovo tražiti odlaganje ukoliko se ne obave sve neophodne pripreme, kako „škole ne bi postale leglo zaraze“.

Sekretar Ujedinjenog sindikata prosvetnih radnika, Imer Imeri rekao je za Ekonomia Online da je odlaganje nove školske godine odlučeno na osnovu preporuka zdravstvenih ustanova, kako bi se zaštitili učenici i nastavnici i da je neophodno u ovom dvonedeljnom periodu uraditi potrebne pripreme za početak nastave.

Imeri je istakao da ni u jednoj školi nemaju sredstva za dezinfekciju ruku, kao i da je potrebno vreme za sklapanje ugovora sa kompanijama za snabdevanje dezifekcionim sredstvima, a nema ni liste nastavnika koji bi zamenili one koji se razbole i budu sprečeni da rade, naveo je Imeri.

Odlaganje nastavnog procesa je stvarna opcija, rekao je Imeri, ako kriterijiumi Nacionalnog instituta za javno zdravlje ne budu ispunjeni, prenosi KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari