Kosovski MUP: Za 24 sata izdato oko 1.500 probnih tablica 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Bojan Slavković)

Kosovske vlasti izdale su u prethodna 24 sata 1.455 probnih registarskih tablica, saopštilo je danas kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova, dan nakon uvođenja nove mere reciprociteta kojom su vlasnici automobila srpskih registarskih tablica u obavezi da ih zamene privremenim.

Vlasnici automobila sa srpskim registarskim tablicama, od juče ujutru su u obavezi da pri ulasku na teritoriju Kosova iste zamene privremenim, koje izdaje kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Od danas su ujedno, kako je prethodno najavljeno, građani u mogućnosti da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila na Kosovu.

Iz kosovskog MUP-a poručili su danas da policija, na osnovu svojih dužnosti i ovlašćenja, nastavlja da preduzima policijske radnje na celoj teritoriji Kosova, uključujući sve prelaze u cilju sprovođenja sporazuma o slobodnom kretanju.

Kako su naznačili, u poslednjih 24 sata ovo ministarstvo je izdalo 1.455 probnih registarskih tablica.

„Policija Kosova se kontinuirano starala o održavanju javnog reda i bezbednosti i preduzimala sve neophodne operativne i logističke mere kako bi omogućila slobodno kretanje ljudi i robe na nivou zemlje“, naznačili su iz ovog ministarstva.

Još jednom su pozvali građane koji planiraju da koriste prelaze Brnjak i Jarinje, da se po mogućnosti, upute ka drugim prelazima zbog, kako su poručili „stvaranja mogućih prepreka“.

Naglasili su da je situacija mirna i bez incidenata, kao i da će policija nastaviti sa izvršavanjem svojih dužnosti u interesu očuvanja reda, mira i javne bezbednosti u zemlji.

I dok iz ovog ministarstva navode da je situacija mirna, dva prelaza na Severu Kosova – Brnjak i Jarinje su i dalje blokirana, te je od juče ujutru nemoguće preći automobilom, već samo pešaka.

Tamo su i sada građani nezadovoljni uvođenjem nove mere uz najviše predstavnike Srpske liste, sa jedne strane, kao i pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, sa druge strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari