Posle dva zaustavljanja početka radova na ugradnji novog kotla i strepnje stanara pirotskog solitera da će njegovom ugradnjom doći do rušenja nosećeg zida u zgradi, saopštenjem za javnost oglasio se direktor JP Gradska toplana u Pirotu Radovan Nikolić.

On navodi da je za izvođenje radova glavni projekat uradilo Javno urbanističko preduzeće u Pirotu, izabran je izvođačradova, a radovi prijavljeni resornom skupštinskom odeljenju za urbanizam.

„Ukoliko se ne izvrši zamena kotla doći će do problema u isporuci toplotne energije svim korisnicima koji su priključeni na kotlarnicu Češalj“, navodi Nikolić, dodajući da će kotao biti instaliran „u narednom periodu“.

Nikolićističe da će se trajni problem kotlarnice Češalj rešiti izgradnjom nove kotlarnice Senjak. Iz ove kotlarnice bi se obezbeđivalo grejanje za stambeni i poslovni prostor u delu grada zvanom Pazar. Gradska toplana većradi idejni projekat za novu kotlarnicu, budući da je iz Ministarstva energetike i rudarstva stiglo zeleno svetlo o njenoj opravdanosti.

Stanari ove višespratnice u centru krajem prošle nedelje sprečili su radnike da instaliraju novi kotao u kotlarnici koja se nalazi u toj zgradi. Stanari strahuju da će proširenje kapaciteta kotlarnice ugroziti stabilnost stambene zgrade, a zabrinuti su i zbog uticaja veće koncentracije čađi iz dimnjaka na njihovo zdravlje.

Gradska toplana u Pirotu dobila je novi kotao u okviru programa Nemačke razvojne banke za obnovu gradskih toplana u Srbiji, a njegova vrednost je 104.000 evra.

Dogovor

Nikolićnavodi da je Toplana spremna da se sa skupštinom stanara aktivno uključi u rešavanje dugogodišnjeg problema krova na zgradi.

„Spremni smo da odmah formiramo zajedničku komisiju koju bi činili stručni i kompetnentni članovi koji bi posle sagledavanja dali predlog otklanjanja uzroka koji dovode do oštećenja krova i to za deo za koji je odgovorna Toplana“, kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari