Kovačević podsetio na „Užičku republiku“ i upitao Zekić – pa što ne regulišete 1Foto: prinscreen / N1

Skupštinski odbor za kulturu i informisanje dao je podršku REM-u i ima razumevanja za štrajk tog tela, piše u zaključku koji je izneo poslanik naprednjaka Nebojša Bakarec.

A o predlogu predsednika odbora Siniše Kovačevića, da REM prekine štrajk i nastavi rad na dodeli pete frekvencije, nije se ni izjašnjavalo jer je on svoj predlog povukao, prenosi N1.

Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić iznela je niz optužbi protiv medija u okviru United media grupe, i naglasila da je zbog njihovog pritiska i doneta odluka o štrajku. Poslanici opozicije najavili da će tražiti smenu članova Saveta REM-a.

„Meni je palo na pamet da štrajkujemo“, rekla je predsednica tog tela Olivera Zekić na sednici Odbora za kulturu i informisanje. Ona poručuje da zbog konkursa za petu frekvenciju mediji u vlasništvu Junajted grupe vode, kako kaže, hajku protiv REM-a.

„Mi smo telo i to ću vam dokumentovati, koje je nedeljama pod koordiniranim siledžijskim pritiskom. Pogledajte koliku tu ima papira koji na jako negativan način izveštavaju o nama“, rekla je Zekić pokazujući papire koji navodno predstavljaju preskliping.

„Vi, gospođo Zekić, živite u zemlji, i svi vi gospodo, gde se novinarima pale kuće. Vi ste u štrajku od kad ste došli na čelo REM-a. Ne radite svoj posao, jer da radite ne bi onoliku količinu otrova, koji svaki dan sipaju televizije Pink i Hepi pre svega. Bar ih opomenite, a vi to ne radite. Pravite se blesavi gospođo Zekić“, rekao je poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

„Vaša svrha jeste da opravdate ono što rade zloupotrebljeni mediji u Srbiji koji zajedno sa kontrolisanim medijima ignorišu realno stanje u društvu i služe da se ljudi napadaju i da im se životi unišravaju“, rekao je poslanik Radomir Lazović.

Poslanici opozicije zaključili su da je REM obustavom rada prekršio i Zakon i Ustav i da bi zato njegovi članovi trebalo da budu smenjeni.

„I mi ćemo u skaldu sa zakonskom regulativom pokrenuti postupak razrešenja na osnovu potpisa najmanje 20 poslanika“, kazala je Tatjana Manojlović.

Vlast je s druge strane pružila podršku REM-u.

„Pa ne očekuju valjda svi oni koji znaju vašu biografiju i biografiju gospodina Vukašinovića i gospodina Smederevca, da ćete vi sada da ustuknete pred nekima, koji sada na silu hoće da dobiju nešto samo zato što im je to potrebno da tamo sprovode besomučnu hajku i kampanju na Aleksandra Vučića“, kazala je članica odbora i poslanica SNS Nataša Jovanović.

„Moja poruka tajkunskim medijima i kompaniji Junajted medija je ‘pustite, molim vas, REM da radi na miru i po zakonu’“, poručio je Nebojša Bakarec.

A jedino pitanje koje N1 postavlja i ponavlja glasi: Zašto odluka o petoj frekvenciji nije doneta u roku koji je dat u konkursu, a koji je istekao 4. decembra?

Inače, tokom rasprave predsednica Saveta REM-a ulazila je povremeno i u ulogu Siniše Kovačevića, predsednika skupštinskog Odbora.

Kovačević: Jeste li gledali film Užička republika?

Zekić: Naravno da jesam.

Kovačević: Da li se sećate one brilijantne scene ‘čiko jel’ sav ovaj lebac tvoj? Pa što ga ne jedeš?’“ Pa što ga ne regulišete onda?

Zekić: Ko kaže da ne regulišemo?

Kovačević. Pa, malo više pa ćemo biti zadovoljniji.

Zekić: Ja sam uvek protiv cenzure.

Kovačević: Pa niste, pa nemojte meni da govorite o cenzuri. Ja sam je lično upoznao, vrlo lično nekoliko puta.

Zekić: I ja isto, samo što nisam u zatvoru završila od prethodne vlasti

A na kraju ovog filma dva zaključka i jedna većina. U onom koji je izneo predsednik odbora Siniša Kovačević pisalo je da REM treba da prekine štrajk i nastavi sa radom na dodeli frekvencije. U drugom koji je izneo njegov zamenik Nebojša Bakarec i koji je izglasan piše da Odbor ima razumevanja za štrajk i da smatra da su ozbiljno ugroženi i rad REM-a i bezbednost članova tog tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari