Ković: Trpim politički progon na fakultetu 1foto: Vojin Radovanovic

Na platou kod Filozofskog fakulteta nekoliko desetina studenata, javnih ličnosti i građana izrazili su podršku profesoru sa katedre za istoriju tog fakulteta Milošu Koviću, koji, navode, trpi politički progon i diskriminaciju.

Njihove stavove najbolje odslikavaju transparenti – „Nezavisna komisija za Miloša Kovića“ i „Nije filozofski ćutati“.

Okupljeni su zahtevali da dekan Danijel Sinani zaštiti profesora Kovića, da se iz procedure za izbor profesora Kovića u zvanje redovnog profesora izuzmu „lica u sukobu interesa koja žele da ga proteraju sa Filozofskog fakulteta“ i da postane redovni profesor.

Protestna okupljanja će, kažu, nastaviti ako ne prestane diskriminacija i proterivanje Kovića.

Studenti Filozofskog, Filološkog, Pravnog i Fakulteta političkih nauka koji su se obratili okupljenima istakli su, između ostalog, da progon Miloša Kovića utiče na pad Beogradskog univerziteta na Šangajskoj listi, da je “meta nečasnog i nezakonitog progona čovek koji na originalni način čuva kosovski zavet“ i upitali “Da li će studenti učiti istoriju koju serviraju NATO propagatori?“.

Takođe su naveli da i sami studenti trpe pritiske ako za mentora izaberu profesora Kovića. Istakli su da ne brane samo svog profesora, već i “pravo na najbolje školstvo, na slobodu misli“, ali i Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije.

Nakon skupa i fotografisanja sa brojnim studentima, profesor Miloš Ković je za Danas rekao da je podrškom studenata oduševljen, te da se jedino traži nepristrasna i kompetentna komisija koja će odlučivati o tome da li će biti izbačen sa fakulteta ili će biti unapređen u redovnog profesora. Komisija je, tvrdi, pristrasna jer je formiraju oni koji su ga tužili krivično i parnično.

– U pitanju je Nikola Samardžić, a član bi trebalo da bude Haris Dajč – čovek koji se nije uzdržavao od napada na mene. Sada bi hteo da vodi komisiju koja bi trebalo da odlučuje o meni, kaže Ković.

On navodi i da Samardžić i Dajč žele da raspišu konkurs za vanrednog profesora, kako bi bio reizabran na to mesto i ostao na „na milost i nemilost tim ljudima“.

Na delu je, smatra, politički progon, ne samo njega, već i njegovih studenata.

Goni ga, kaže, Nikola Samardžić jer se suprotstavlja njegovim stavovima „da smo (Srbi) biološki otpad Evrope, da nam je potrebna denacifikacija, to je čovek koji lajkuje objave da smo zaslužili Jasenovac“.

Redovni profesor odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Nikola Samardžić nije želeo da komentariše Kovićeve tvrdnje.

Filozofski odbacuje politizaciju

„Uprava Filozofskog fakulteta odlučno odbacuje politizaciju procedure za izbor u nastavno zvanje za radno mesto iz oblasti Opšta istorija novog veka i optužbe da se profesoru Koviću zbog njegovih političkih stavova onemogućava napredovanje. Čvrst stav Uprave fakulteta je da ova akademska institucija, sa preko 5.000 studenata i 431 nastavnikom i saradnikom, ne treba da bude uvučena ni u čije političke ili privatne obračune jer takvo ponašanje ne dolikuje nijednom, a kamoli najstarijem fakultetu Univerziteta u Beogradu“, navodi se u saopštenju fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari