Kovid nađen u smrznutom mesu 1foto Stefana Savić

Zvaničnici u Hong Kongu saopštili su da su pronašli tragove kovida 19 u zamrznutoj govedini iz Brazila i zamrznutoj svinjetini iz Poljske, prenela je agencija Rojters.

Centar za bezbednost hrane (CFS) testirao je 36 uzorka iz oko 1,000 pakovanja zamrznute govedine, teške oko 29 tona, koja je uvezena iz Brazila. Među testiranim pakovanjima u tri je pronađeno meso u kome je bilo tragova novog korona virusa. Virus je pronađen i u paketima smrznute svinjetine iz Poljske.

-CFS je naredio uvoznicima da unište govedinu i svinjetinu iz tih pakovanja. Takođe, CFS će povećati obim testiranja sličnih proizvoda – saopštila je vlada.

Hong Kong analizira zamrznutu robu od sredine 2020, i do sada je prisustvo novog virusa otkriveno u pakovanjima smrznute ribe.

Kovid 19 prenosi se kapljičnim putem, a virus se ne može umnožavati u zamrznutom mesu i gotovo je nemoguće da se prenosi na ovaj način.

Zvaničnici međutim savetuju da se sirova hrana dobro skuva a da osobe koje je obrađuju prate higijenska pravila.

U Hong Kongu vladaju prilično stroge mere, a najavljeno je i masovno testiranje svih građana zbog rekordnog broja obolelih i preminulih poslednjih dana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari