Svečanom sednicom gradske Skupštine koja je, nakon višegodišnje pauze, ponovo održana u rekonstruisanom zdanju Stare srpske skupštine, i na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima dodeljene odgovarajuće nagrade i priznanja, Kragujevac je juče, na Đurđevdan, tradicionalno proslavio i obeležio Dan grada.

Kragujevac obeležava Đurđevdan kao Dan grada u znak sećanja na čuvenu Đurđevsku skupštinu, održanu davne 1818. u manastiru Vraćevšnica, na kojoj su narodni prvaci, na predlog knjaza Miloša (Obrenovića) odlučili da Kragujevac bude prva prestonice moderne srpske države u nastajanju. Kragujevac je bio prestonica Srbije od 1818. do 1941, kada je, ukazom kneza Mihajla, izmeštena u Beograd. U prestoničkom periodu, u Kragujevcu su, formiranjem prvih prosvetnih, privrednih, zdravstvenih, sudskih, kulturnih i drugih ustanova i institucija, postavljeni temelji aktuelnoj državi Srbiji.

Otuda je gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, otvarajući jučerašnju sednicu Skupštine grada, kojoj su prisustvovali brojni gosti i zvanice iz zemlje i inostranstva, izrazio posebno zadovoljstvo što se taj svečani skup održava u obnovljenom zdanju Stare srpske skupštine, odnosno u prvom domu parlamenta moderne Srbije, u kojem su, pored svega ostalog, u junu 1878. pročitane i prihvaćene odluke Berlinskog kongresa, kojima je Srbija, posle vekovne Osmanlijske vlasti, definitivno postala samostalna i suverena država.

Stevanović je juče istakao i da se „upravo na dan kada se u Srbiji održavaju lokalni, parlamentarni i predsednički izbori, i koji se može nazvati praznikom demokratije, mora konstatovati da su njeni koreni upravo ovde, najpre u porti prelepe Miloševe crkve, a potom u skromnom zdanju Stare skupštine, izgrađenom pre više od 150 godina“. Zato Kragujevac, prema njegovim rečima, s ponosom i odgovornošću nosi atribut zavičaja moderne Srbije.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u centru Šumadije, Stevanović je juče konstatovao da nju karakterišu ubrzani ekonomski, privredni, kulturni, obrazovni i urbani preobražaj i razvoj Kragujevca.

– Završena je najmodernija Fijatova fabrika na svetu, započeta je proizvodnja novog modela automobile, izgrađeni su pogoni Fijatovih kooperanata, multinacionalnih kompanija Džonson Kontrol, Manjeti Mareli, Sidžit i HTL, ovdašnju mlekaru preuzeo je nemački Meggle. Pridružuju im se mala i srednja preduzeća, pokreću se novi poslovi. Stanogradnja menja razglednicu Kragujevca, a novi bulevari, trgovi i ulice njegov urbani lik. Trgovina, bankarstvo, informacione tehnologije, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, naučno – istraživački sektor, kulturno-zabavni sadržaji i druge delatnosti postaju sve značajniji razvojni potencijali grada – rekao je Stevanović, na jučerašnjoj svečanoj sednici SG, naglasivši sve i sve izraženiju otvorenost Kragujevca prema okruženju i svetu.

Svečana sednica SG jeste bila centralna, ali nikako i jedina manifestacija kojom je ovde obeležen Dan grada. Naprotiv, obeležavanje Dana grada u Kragujevcu, organizovanjem kulturnih, zabavnih, sportskih i drugih prigodnih manifestacija, traje već danima. Uoči minulog vikenda, u pešačkoj zoni, u centru grada, održan je Dan Palestine, koji je, uz podršku lokalne samouprave, pripremila ambasada te zemlje u Beogradu. Kragujevac i palestinski grad Jerihon (najstarije naselje na svetu) juče su zvanično uspostavili saradnju na privrednom, obrazovnom i kulturnom planu.

U Knjaževsko srpskom tetaru preksinoć je, u okviru obeležavanja Dana grada, izveden svetski pozorišni hit, komad „Jedan čovek, a dvojica gazda“. Na Trgu slobode, ispred zgrade gradske uprave, od preksinoć do sinoć organizovane su tri koncertne večeri na kojima su, pod sloganom „Đurđevdan je…“ nastupili brojni rok i pop sastavi i pevači.

U Kragujevcu je tokom obeležavanja Đurđevdana održano još dosta prigodnih manifestacija, a ona kojoj se posebno raduju najmlađi Kragujevčani jeste Dečiji karneval, koji je Gradska turistička manifestacija juče organizovala sedmi put.

Berengarten počasni građanin

Na jučerašnjoj svečanoj sednici Skupštine grada, pojedincima i kolektivima koji su, u period od prethodnog do ovogodišnjeg Đurđevdana, dali značajan doprinos u svojim delatnostima, dodeljene su odgovarajuće plakete, diploma i priznanja.

Za počasnog građanina Kragujevca, na jučerašnjoj svečanoj sednici SG, proglašen je poznati britanski pesnik Ričard Berengarten.

Berengarten je autor potresne poeme „Plavi leptir“ koja je, 2007, s obzirom da je inspirisana šumaričkom tragedijom 1941, izvedena na Velikom školskom času, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama

Berengarten je, krajem minule sedmice, čitaocima u Beogradu i Kragujevcu, predstavio svoju novu poemu koju je, pod nazivom „Doviđenja Danice“ u dvojezičnom izdanju, objavila kragujevačka kuća „Jefimija“. Britanski pisac Berengarten koji, pored poezije, piše i prevodi kratke priče i književnu kritiku, krajem 80-ih i početkom 90-ih prošloga veka, živeo je i radio u tadašnjoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari