Kragujevac: Kineski kredit za "Čistu Srbiju" 1Foto: Z.S.M.

Prvu sednicu Skuopštine Grada Kragujevca obeležila je rasprava oko učešća JKP Vodovod i kanalizacija u realizaciji državnog projekta „Čista Srbija“

U okviru tačke dnevnog reda 14. sednice Skupštine grada Kragujevca po kojoj se raspravljalo o planovima poslovanja javnih i komunalnih preduzeća za ovu godinu, najviše rasprave je bilo oko učešća JKP Vodovod i kanalizacija u državnom projektu „Čista Srbija“.

Direktor ovog komunalnog preduzeća, Nebojša Jakovljević, najavio je i potrebu izmene plana poslovanja zbog velikog ugovora potpisanog 17. januara ove godine.

“U okviru projekta Čista Srbija, potpisali smo ugovor za izgradnju kanalizacione mreže vredan milion evra. Ovo je važan ugovor, toliko da moramo da zanavljamo opremu, ali i da zaposlimo veći broj stručnjaka, kojih nemamo dovoljno”, rekao je Nebojša Jakovljević.

Opozicioni odbornici su kritikovali uzimanje kredita od Kine za ceo ovaj projekat, a posebno što kragujevački Vodovod nije prvi izvođač na njemu, već treći podizvođač.

“Što se Kragujevca tiče, ovo je dobra priča. Ali zašto ne kažete da Vodovod nije prvi izvođač, da je to kineska firma, da su oni angažovali drugog podizvođača za umanjenu vrednost radova, a da je Vodovod tek treći podizvođač, po još manjim cenama”, bila je primedba Veroljuba Stevanovića, odbornika i nekadašnjeg gradonačelnika.

Na ovu primedbu odgovorio je zamenik gradonačelnika Ivica Momčilović tvrdnjom da je kod uzimanja kredita za državni projekat „Čista Srbija“ presudila jedino njegova cena, a ne ime ponuđača.

“Ovo znači da je presudila kamatna stopa kredita, ne kineski kreditor. I da dodam, kragujevački Vodovod je jedino javno preduzeće u Srbiji angažovano na ovom projektu”, istakao je Momčilović.

Jedna od tema koja je izazva burniju raspravu bila je trasa Severne obilaznice, koja je izmeštena i produžena u odnosu na prethodno planiranu. Zbog toga je moralo da dođe do izmena u Generalnom urbanističkom planu.

Neslaganje sa ovim promenama izneo je odbornik Veroljub Stevanović.

“Zašto ne kažete da niste uspeli da pribavite saglasnost Vojske Srbije i da je trasa Severne obilaznice produžena baš u delu kasarne u Divostinu? Troškovi na izgradnji obe obilaznice će tako biti uvećani”, zaključio je Stevanović.

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili izmenu Pravilnika za promenu naziva ulica. Po novom pravilniku, inicijativu za promenu naziva ulica, naselja i trgova može podneti bilo koji pojedinac uz saglasnost 10 nodsto stanovnika ulice ili naselja.

Odbornik Veroljub Stevanović je upozorio da se na ovaj način stanovnici izlažu troškovima promene ličnih dokumenata i da prethodni pravilnik, kojim je bila predviđena saglasnost od 50 odsto, nije bila bez razloga.

Na sednici je data saglasnost za izmenu odluke o načinu planiranja i realizacije manifetsacija u kulturi.

Za konkurse u oblasti kulture, Grad Kragujevac je predvideo 40 miliona dinara budžetom za 2022. godinu, a nova odluka, po rečima predlagača, pojednostavljuje čitavu proceduru za dobijanje sredstava i realizaciju programa i manifestacija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari