Kragujevac: Poslodavci su zainteresovani za zapošljavanje Romkinja i Roma 1Foto: Grad Kragujevac

U cilju zapošljavanja Romkinja i Roma, održan je prvi sastanak sa predstavnicima zainteresovanih kragujevačkih privatnih kompanija.

Poslodavci su iskazali veoma ozbiljne namere u radnom angažovanju Roma i Romkinja i potrebe svojih kompanija za određenim obrazovnim profilima.

Grad Kragujevac, Nacionalna služba za zapošljavanje i Kancelarija za romaska pitanja u narednom periodu bi trebalo da među nezaposlenim Romkinjama i Romima pronađu one koji žele da se dodatno edukuju, dokvalifikuju i prođu određene obrazovne procese kako bi odgovorili potrebama poslodavaca.

“Sve na čemu će se u narednom periodu, po ovom pitanju intenzivno raditi, u intersu je ekonomskog osnaživanja i izlaska iz začaranog kruga siromaštva Roma i Romkinja, a sa druge strane, jako je važno i za privredu našeg grada da poslodavci dobiju odličnu i kvalifikovanu radnu snagu”, poručila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća.

Grad Kragujevac ulaže u obrazovanje Roma i Romkinja i prevenciju osipanja iz obrazovnog sistema. Na nacionalnom nivou dobitnik je priznanje za unapređenje socijalne inkluzije Roma i Romkinja.

Posebno je vrednovan projekat „Zajedno za zajednicu“ koji je realizovan u saradnji sa GIZ-om i NALED-om.

Sastanku su, pored Gordane Damnjanović, prisustvovali i Ivana Obradović Stanić, šefica Grupe za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima, Zoran Pavlović, koordinator Kancelarije za romska pitanja, kao i Jelena Isaković, diplomirana pravnica Romkinja volonterka u istoj Kancelariji.

Pored predstavnika sedam zainteresovanih kompanija, susretu su prisutvovali i Vesna Milovanović, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje i Saša Soković, načelnik Odeljenja za ekonomski razvoj i privredu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari