Kragujevac: Sud poništio izbor direktora JKP Šumadija dva meseca nakon što je on podneo ostavku 1Foto: Lazar Novaković

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Višeg suda kojom se kao nezakonit poništava izbor Nemanje Dimitrijevića za direktora Javno komunalnog preduzeća „Čistoća“, koje je potom preraslo u JKP „Šumadija“, jer kandidat ne ispunjava uslove.

Kako piše portal Glas Šumadije, o funkciji direktora JKP „Šumadija“ Apelacioni sud je odlučivao četiri godine nakon što je on izabran na tu funkciju, i dva meseca pošto je podneo ostavku.

Po završetku konkursa za izbor direktora, privatnu tužbu podneo je nekadašnji direktor „Čistoće“ Dejan Raonić, koji je osporio izbor Dimitrijevića, inače dugogodišnjeg radnika i rukovodioca filijale „Viner štediše osiguranja“ u Kragujevcu, navodeći da ovaj ne ispunjava uslov iz člana 25. Zakona o javnim preduzećima.

Po tom članu je predviđeno da za direktora javnog preduzeća ne može biti izabran neko ko nema najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću tog javnog preduzeća.

Raonić je u tužbi naveo da je zbog neispunjavanja ovog uslova Dimitrijević na samom startu izborne procedure morao biti eliminisan iz konkurencije, kada su se prijavila pet kandidata, i da nije ni trebalo da ulazi u dalje postupke, kao što je testiranje sposobnosti kandidata.

Na tom testu Dimitrijević je, prema zapisniku komisije Skupštine grada za izbor direktora imao najviše poena ali, prema oceni Višeg suda, nije ispunjavao uslove Zakona o javnim preduzećima

Apelacioni sud je prošle godine presudu Višeg suda vratio na ponovno razmatranje, a sada je potvrdio.