Kragujevac: Zapošljavanje Roma i Romkinja važno državno i lokalno pitanje 1Foto: Grad Kragujevac

Zapošljavanje Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa, informisanje poslodavaca da se uključe u aktivnosti koje će država Srbija i grad Kragujevac intenzivno sprovoditi u narednim mesecima, bile su teme jučerašnjeg sastanka u Skupštini grada.

Na sastanku su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin i doktorka Gordana damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Pitanje učešća Roma u javnom političkom životu u Srbiji, njihove ravnopravnosti i poštovanja ljudskih prava u kontekstu „Srbija 2025”, veoma je važno pitanje na kome mora da se radi kroz veću edukaciju mladih Roma, kako bi prvo završili srednju i visoke škole, a potom i da se više uradi na podsticanju zapošljavanju Roma.

„Na otvaranju prvog predstavništva Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu, gde je i sedište Fonda za obrazovanje Roma, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da su Romi potencijal Srbije. Država će zbog toga mladim talentima pružiti šansu i zaposliti 100 Roma u javnoj administraciji, a preko programa ’Barvalipe’ na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu pripremiti još 100 mladih visoko obrazovanih za posao, podsetio je Gligorin na reči predsednika Srbije.

Njima, po njemu, ne pokazujemo da samo brinemo o marginalizovanim grupama, već hoćemo da pokažemo da ti ljudi mogu da daju veliki doprinos boljem radu naše administracije i da u budućnosti od njih možemo da učimo i crpimo ogromnu energiju.

Imajući u vidu da Romi čine između 9 i 12 odsto radno sposobnog stanovništva, zapošljavanje Roma je značajno za državu jer će time rasti i BDP, zbog čega je predsednik i pokrenuo inicijativu za njihovo ubrzano školovanje, dokvalifikacije i prekvalifikacija ujedno i razgovore sa predstavnicima privatnih, javnih i državnih kompanija o potrebama i mogućnostima za zapošljavanje Roma, kazao je Gligorin.

Izražavajući zadovoljstvo zbog inicijative predsednika za rešavanje pitanje zapošljivosti Roma i drugih marginalizovanih grupa, među kojima su i žene žrtve porodičnog nasilja i mladi koji izlaze iz hraniteljskih porodica, dr Damnjanović je kazala da grad Kragujevac po ovim pitanjima ima dobru saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, civilnim sektorom a nedavno je sklopljen Sporazum za Fondom za obrazovanje Roma, što će doprineti da se ova inicijativa uspešno i sprovede.

S obzirom na to da je neophodno senzibilisati poslodavce za zapošljavanje Roma i Romkinja, ona je najavila sastanak sa predstavnicima privatnih kompanija za 28. decembar, na kojem će ih informisati o problemu zapošljivanja Roma i upoznati sa mogućnostima i aktivnostima države i grada Kragujevca po pitanju edukacije i zapošljavanja naših sunarodnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari