Kragujevački đaci drugi na Balkanu u programiranju lego robota 1Foto: Lj. M. S.

Tim Prve kragujevačke gimnazije osvojio je drugo mesto na finalnom takmičenju First Lego League Adria, koje je 18. marta održano u Sloveniji.

Titula vicešampiona Balkana timu LegoMafia obezbedila je plasman na svetsko takmičenje, koje će u maju 2023. godine biti održano u Marakešu, u Maroku.

Na takmičenju u Ljubljani Prvu kragujevačku gimnaziju predstavljali su Olivera Vučelić, Lena Stanković, Strahinja Milovanović, Jovan Mihailović, Pavle Novaković, Marko Bogićević, Danilo Milošević i Mihailo Aleksić.

Oni su osvojili drugo mesto u konkurenciji 28 timova iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Timovi su se takmičili u kategorijama robot igra, tehnički intervju, osnovne vrednosti i projekat.

Tim LegoMafia radio je na projektu “Briketiranje džibre” čiji je cilj iskorišćavanje i prerada otpada koji nastaje prilikom pečenja rakije kao ogrevnog materijala.

Učenici su sami konstruisali i programirali lego robota, koji autonomno rešava prepreke na zadatom terenu.

Pomoć u pripremi za takmičenje kragujevačka ekipa imala je u mentrorkama, profesorkama Katarini Veljković, Marini Jelenić, Ani Stanković i Ljubici Mudrić-Staniškovski, kao i učeniku Mihajlu Miletiću.

Učenici Prve kragujevačke gimnazije godinama osvajaju medalje na državnim i regionalnim takmičenjima u programiranju robota, a prošle godine su osvojili prvu nagradu za osnovne vrednosti na regionalnom takmičenju Finale regije Adrija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari