Subotica: Održano nacionalno prvenstvo u programiranju „lego robota“ 1Foto: Subotica.info

Održano je treće po redu nacionalno prvenstvo u programiranju „lego robota“ u Hali sportova u Subotici, a učestvovalo je kupno 120 učenika u nekoliko kategorija.

Na takmičenju su bili pretežno učesnici iz Vojvodine, iz Subotice, Bačke Topole, Novog Sada, Temerina, a ove godine su imali četiri ekipe učenika i iz Jagodine.

U kategoriji WRO RoboMission timovi su dizajnirali robote koji rešavaju izazove na takmičarskom terenu, dok su u kategoriji WRO Future Innovators razvijali robota koji pomaže u rešavanju problema iz stvarnog sveta.

Koordinator World Robot Olimpiad, Žolt Namestovski, kaže da su imali 41 ekipu koju su činila dva ili tri učenika, najmlađa kategorija je ispod 10 godina, a najstarija do 19 godina.

„Imamo četiri kategorije učenika osnovnih i srednjih škola i iz svake kategorije imamo najmanje pet ekipa, što znači da prvake možemo da pošaljemo na svetsko prvenstvo ove godine koje će se održati u novembru u Dortmundu u Nemačkoj“, navodi Namestovski.

Podseća da je na svetskom prvenstvu prošle godine jedna ekipa od 54 uspela da dobije 33 mesto.

„Mi nismo tu na vrhu, tek smo na početku našeg puta i trudimo se da budemo uspešni i na međunarodnoj sceni“, napominje Namestovski.

Učenici su se fokusirali na razvoj u oblastima: istraživanje i razvoj, izrada prototipa, tehničke inženjerske veštine, veštine softverskog inženjeringa, inovacija, prezentacione veštine, ako i timski rad, komunikacija, rešavanje problema i kreativnost.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari