Otvoren Mejkers lab u niškoj školi čiji đaci su osmislili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika 1Foto Miloš Živojinović

Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” u Nišu poznata je po inovativnim, modernim projektima, učenicima koji ređaju uspehe u oblasti multimedija, programiranja, elektrotehnike i elektronike, kao i uspešnoj saradnji sa više od 40 kompanija i ostatkom lokalne zajednice.

Za nadogradnju ovog uspeha, škola postaje bogatija za Mejkers lab koji podstiče otvorenost za inovacije i kreativan pristup učenju i nauci, kako učenika, tako i nastavnika.

Tačno godinu dana nakon prvog otvorenog Mejkers laba, Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je desetu po redu učionicu budućnosti, ovog puta u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” u Nišu. Do kraja godine planirano je još pet, u školama različitih profila, i to u: Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Bujanovcu, Kraljevu i Beogradu.

Otvoren Mejkers lab u niškoj školi čiji đaci su osmislili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika 2
Foto Miloš Živojinović

Tradicionalno, na otvaranju Mejkersa, govorili su predstavnici Grupe za obrazovanje, kao i predstavnici lokalne zajednice. Prisutne je u ime škole pozdravio Aleksandar Stevanović, direktor škole, a o značaju školskih projekata, kao i Mejkers laba govorili su i koordinatorka Mejkers laba, nastavnica stručnih predmeta, Jelena Rajković i predstavnik Grupe za obrazovanje Darko Radičanin.

Pažnju prisutnih zaokupili su učenici i nastavnici koji su predstavili neke od svojih najzanimljivijih proizvoda i projekata, među kojima su rukavica za prevođenje znakovnog jezika o čemu je govorio učenik Ivan Ćirković, unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablica, različite edukativne igre i roboti o kojima su govorili učenici Nikola Ranđelović i Luka Rakić, dok je Milijana Nikolić pričala o značaju rada na 3D štampaču.

Moderan pristup nastavi i primena savremene tehnologije

U konkurenciji svih elektro-škola u Srbiji učenici Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” znanjem su izborili prva mesta u oblasti multimedija, programiranja, elektrotehnike i elektronike. Jedan od faktora ovog uspeha jeste već postojeća otvorenost škole ka inovacijama i savremenim pristupima rešavanja problema. Škola je prepoznata kao moderna ustanova koja svoje đake obučava za zanimanja 21. veka i otvara mogućnosti svojim učenicima za samostalno kreiranje velikih, modernih projekata koji su prepoznati kao uspešni i na globalnom nivou.

“Učenici koji su radili na projektima su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju. U pitanju je složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje. Praktično povezuju naučeno iz programiranja, elektronike, kreirajući rukavicu koja može da se primeni u različitim oblastima ljudske delatnosti. Ključno u ovom projektu je da ima potencijal da se još više razvija. Naša škola je tu da im pruži uslove da svoje ideje ostvare. Kolektiv naše škole je tim koji svake godine napreduje. Jedni druge podstičemo da se usavršavamo i budemo ne samo bolji stručnjaci u svojim oblastima već i bolji ljudi. Moje cenjene kolege možete videti u tv prilozima koji se odnose na projekte iz obrazovanja, nauke, umetnosti i humanitarnog rada. Ono što nas najbolje oslikava jesu uspesi naših đaka. Uspesi iz praktičnih projekata, takmičenja iz stručnih i opšteobrazovnih predmeta, organizovanje humanitarnih događaja i ekoloških tribina. Njihova pozitivna iskustva tokom školovanja i nakon završetka školovanja su naša najbolja preporuka da je ovo pravo mesto za učenje i druženje. Izdvojila bih da je otvaranje mejkers laba veliki podstrek da se još više povežemo sa osnovnim, srednjim i visokim školama, univerzitetima i kompanijama koje su podrška obrazovanju naših učenika. Spremni smo da dalje prenosimo znanje i naravno učimo još više”, naglasila je nastavnica Jelena Rajković.

Rukavica za prevođenje znakovnog jezika koju su osmislili i napravili učenici ove škole uz podršku svojih nastavnika, obeležila je prethodnu godinu kao najnagrađivaniji učenički projekat i bila glavni promoter škole i njenih učenika. Unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablice, različiti roboti i edukativne igrice još neki su projekti koji ovu školu čine prepoznatljivom i modernom.

Kako bi đaci i nastavnici, ne samo ove škole već svih Mejkers škola u Srbiji, imali što kvalitetnije okruženje, savremene programe, i kako bi nastavili da nižu uspehe, pored organizacija Grupe za obrazovanje, i sve više kompanija se pridružuje i udružuje kako bi mladi u Srbiji imali što bolje šanse za uspeh u ekonomiji 21. veka. Stavljajući svoje proizvode, usluge, ekspertizu i ostale resurse u službu podrške obrazovanju kompanije Henkel, Tarket, Roma company, i od nedavno Comtrade i Tesla, predstavljaju primer kako se može ubrzati razvoj obrazovanja u celoj zemlji za napredak društva kao celine.

Otvoren Mejkers lab u niškoj školi čiji đaci su osmislili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika 3
Foto Miloš Živojinović

Škola kao nosilac lokalnog razvoja

Kvalitetni i stručni kadrovi koji izlaze iz škole rezultat su posvećenosti stručnoj obuci i praksi učenika, posebno kroz saradnju sa drugim školama i kompanijama. Škola sarađuje sa više od 40 kompanija, koje ustupaju svoje resurse kako bi učenici unapredili svoje veštine u skladu sa trenutnim potrebama privrede. U saradnji sa velikim niškim kompanijama DMV i Quadel škola učestvuje u projektu Regionalnog Challenge Fond-a i programu kooperativnih obuka učenika za projektovanje i izradu štampanih ploča.

“Od industrijske škole koja je obrazovala kadrove za potrebe Elektronske industrije Niš u predhodnih 75 godina rada, ETŠ Mija Stanimirović je prerasla u modernu obrazovnu ustanovu koja danas nudi savremena zanimanja i svojim učenicima daje kavalitetna znanja koja su spremni da odmahi primene u praksi. Raduje me, što iz naših klupa, danas izlaze stručni kadrovi koji su traženi i imaju budućnost. Ono po čemu je škola postala prepoznatljiva u prethodnom periodu su uspesi naših učenika na državnim takmičenjima iz elektrotehnike, programiranja, multimedija, elektronike. Iza svakog uspeha učenika stoje i uspešni mentori,uvek među najboljima u Srbiji. Afirmacijom uspešnih učenika i njihovih ideja želimo da podstaknemo sve naše đake da se iskažu i pomognemo im da razviju svoj puni potencijal. Mejkers lab će nam u tome pomoći. Zahvaljujući Grupi za obrazovanje otvaramo danas ovaj moderan i inspirativan prostor, u kome učenici imaju sve potrebne alate, 3d štampač, Arduino setove, senzore, robote, setove za virtuelnu realnost, za ulazak u svet modernih tehnologija. Ovde će osetiti zadovoljstvo i radost stvaranja, razvijajući svoje projekte od ideje do funkcionalnog proizvoda. Očekujemo da u Mejkers labu zajedno pokrenemo mlade ljude i probudimo u njima želju za učenjem i stvaranjem. Takođe, uključivanjem u mrežu Mejkers labova, učenici će dobiti i stručnu pomoć i podršku kao i priliku da uče jedni od drugih i sarađuju sa svojim vršnjacima”, istakao je Aleksandar Stevanović, direktor škole.

Danas, školu pohađa 780 učenika, koji se školuju za pet četvorogodišnjih zanimanja u elektro području rada: Administrator računarskih mreža, Tehničar multimedija, Elektrotehničar informacionih tehnologija, Tehničar telekomunikacionih tehnologija i Elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Od ukupnog broja učenika samo 10% su devojčice, pa je jedan od ciljeva škole da svoja zanimanja učini privlačnim i devojčicama.

Mejkers lab – istraživanje, izrada pametnih uređaja i humanitarne akcije

I pored postojećih uspeha škole i zapaženih rezultata, neophodno je stalno nadograđivati inovativni potencijal škole i praktične programe kroz koje učenici razvijaju svoju kreativnost i inovativnost. Imajući to u vidu, Mejkers lab i njegovi programi su odličan nastavak i nadogradnja.

“U sprovođenju programa preduzetničkog obrazovanja, jugoistočna Srbija važi za najaktivniji i najuspešniji region, a grad Niš je uvek bio šampion u broju osnovanih učeničkih kompanija i priznanja sa takmičenja. Raduje nas što deseti po redu Mejkers lab otvaramo upravo u Nišu, i to u školi poznatoj po pružanju mnogo mogućnosti za razvoj potencijala njenih učenika. Ovaj prostor će doprineti kvalitetnijem sprovođenju postojećih sadržaja u školi ali i doneti neke nove, inovativne sadržaje u učionicu, dostupne svim srednjoškolcima”, rekao je Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

Novi prostor biće korišćen u redovnoj nastavi stručnih predmeta i kroz časove laboratorijskih vežbi i prakse učiniti nastavu kreativnom i zanimljivom. To će takođe biti i prostor za sve one koji žele da istražuju kroz dodatne časove i sekcije. U okviru sekcije Pokreni magiju učenici će moći samostalno da izrađuju pametne uređaja počev od definisanja problema, osmišljavanja rešenja pa do praktične realizacije, a sve to u zajedničkom radu razvijajući dobre saradničke i drugarske odnose.

Uvid u rad i projekte koji se razviju u Mejkersu imaće i osnovci iz Niša. Na taj način gradi se kontinuitet i povezanost dece sa inovacijama na različitim nivoima. Ovaj kreativni prostor biće namenjen i humanitarnim akcijama u organizaciji Parlamenta učenika za izradu dekorativnih predmeta od recikliranih materijala, dekupaž radionica, radionicama izrade multimedijalnih sadržaja i radionicama pisanja.

Mejkers će podsticati mlade da razvijaju preduzetnički duh i način razmišljanja, kroz aktiviranje samoinicijative i samostalnog rešavanja problema uz podršku tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari