Kragujevački đaci se vratili iz Piteštija 1Foto: Grad Kragujevac

Najbolji učenici osmog razreda osnovnih škola u Kragujevcu boravili su devet dana u Rumuniji.

Oni su, u okviru razmene učenika, četiri dana proveli u pobratimskom gradu Piteštiju i pet na moru, u mestu koje je 40 kilometara udaljeno od Kostance, najveće rumunske luke na Crnom moru.

Za njih je danas organizovan prijem u Skupštini grada.

Član Gradskog veća za obrazovanje Dušan Aleksić istakao je da Kragujevac kontinuirano podržava i nagrađuje najbolje đake i da je ovoga puta njih 25 dobilo priliku da poseti Rumuniju.

– Sa rumunskim gradom imamo bratsku saradnju dugu 50 godina. Tokom dugogodišnje saradnje imamo praksu razmene učenica, tako da su naši đaci bili u Piteštiju i na moru, a rumunski su bili u Kragujevcu, a zatim sedam dana na Zlatiboru, istakao je Aleksić.

Jedan od učenika na prijemu je rekao da nikada nije bio toliko daleko od kuće.

– Prirodne lepote Rumunije, kultura, narod, sve je drugačije i mnogo se razlikuje od svega što sam do sada imao prilike da vidim i posetim. Ovo je potpuno novo iskustvo za mene i ovo nije samo prijateljstvo dva grada, već i dva naroda.

Nastavnica biologije u OŠ “Moma Stanojlović” Ljiljana Matić istakla je da su deca na putovanju bila veoma dobra i da su zahvalna na ovom divnom iskustvu.

Ona je dodala da su tokom posete Rumuniji, imali prilike da vide i pravoslavni manastir Kurtea de Arđeš, u kojem se nalazi velika freska kneza Lazara i knjeginje Milice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari