Kragujevački odbornici usvojili rebalans budžeta: Rasprava trajala skoro četiri sata 1Foto: Screenshot/Youtube kanal Skupštine grada Kragujevac

Odbornici Kragujevca usvojili su na današnjoj redovnoj sednici Skupštine grada rebalans budžeta za 2022. godinu. Rebalansom je budžet uvećan za 259 miliona dinara, sa 9,5 na 9,8 milijardi dinara.

Povećanje je, po rečima člana Gradskog veća za finansije Nenada Stanišića, 2,7 odsto, a uslovljeno je, pre svega, porastom prihoda od poreza na dohodak i na imovinu.

Porez na dohodak je povećan za 588 miliona, što je 13 odsto, rekao je Stanišić.

U istom procentu povećan je i prihod od poreza na imovinu, što je rezultat rada lokalne poreske administracije, koja je ove godine oporezovala 18.000 objekata više, kao i povećane izgradnje u gradu.

Sredstva koja su ovim rebalansom obezbeđena biće opredeljena za, kako je rekao Stanišić, oblasti koje će olakšati život građana Kragujevca.

Tako će novac biti opredeljen za javni gradski prevoz. Umesto opredeljenih 600 miliona, rebalansom je taj iznos povećan na 715 miliona dinara.

Taj novac bi trebalo da omogući da đaci i penzioneri i dalje koriste besplatan javni prevoz, kao i da karte za zaposlene ne poskupe više od 200 dinara, sa 2.800 na 3.000.

Deo sredstava, 135 miliona, će biti uplaćen i kragujevačkoj Energetici, kao prva rata reprograma koji Grad ima sa ovim preduzećem.

Po rečima predstavnika vlasti, to je dodatan priliv novca za Energetiku, čime bi trebalo da se obezbedi da grejanje Kragujevčanima ne poskupi u narednom periodu.

Takođe, rebalansom će biti smanjena sredstva za rekonstrukciju Trga vojvode Radomira Putnika, jer će najveći deo radova biti izveden u prvoj polovini 2023. godine, pa će taj novac biti opredeljen u budžetu za narednu godinu.

Sredstva koja su “uzeta” od ove kapitalne investicije biće investirana u rekonstrukciju i aflatiranje ulica i komunalne mreže u gradu.

Iako je ovo prvi put tokom vlasti naprednjaka da se rebalans radi zbog viška, a ne zbog manjka sredstava, rasprava je trajala skoro četiri sata, a opozcija je imala brojne primedbe na rebalans budžeta.

Tako je predstavnik Odborničke grupe “Zajedno za Šumadiju – Zdrava Srbija” Veroljub Stevanović istakao da vlast ne bi trebalo da se hvali povećanjem poreza na imovinu jer pravi “modernu urbanističku falangu u Kragujevcu”.

– Pravite zgrade gde im nije mesto, uništavate gradsko jezgro i legalizujete nešto što ne bi trebalo, da bi imali para u budžetu. Ne bi trebalo time da se hvalite, istakao je Stevanović.

Narodni poslanik Stanke slobode i pravde iz Kragujevca Dalibor Jekić je ocenio da budžet nije razvojan.

Grad nije završio turističko-rekreativni park na jezeru Bubanj, a odustalo se i od izgradnje nove autobuske stanice, dok Tržnica stoji nezavršena već treću godinu.

– Upozoravali smo od samog početka da za potrebe autobuske stanice ne kupujete objekat Zastavinog servisa i da putem kredita potrošite tri miliona evra. Ono što je tada bilo problem i što smo kritikovali jeste da ste taj objekat kupili na prvoj licitaciji. Za taj novac ste mogli da rekonstruišite bioskope Šumadija i Pionir i odmaralište na Kopaoniku. To je bukvalno u tom trenutku bila ta vrednost, istakao je Jekić.

On je podsetio da je gradonačelnik u kampanji obećao da će u Kragujevcu biti rekonstruisan i stadion Čika Dača, Trg Mala Vaga, zgrada Filum-a, a da ništa od toga nije obuhvaćeno budžetom.

Nikola Nešić, narodni poslanik iz koalicije Moramo, je pitao gradsku vlast da li je povećanje prihoda po osnovu poreza na zarade uslovljeno otpremninama koje su dobili radnici Fijata.

– Želim da znam koliki je bio uticaj otpremnina, kao i koliko je na povećanje budžeta uticala inflacija, pitao je Nešić.

On se osvrnuo i na dugovanja JKP Vodovod koja su na svakoj sednici sve veća i traži da vlast objasni građanima na koji način se sprovodi projekat “Čista Srbija”.

Na kraju rasprave o budžetu za reč se javio i gradonačelnik Nikola Dašić. On je istakao da je autobuska stanica bila uzurpirana od strane jednog privatnog preduzeća sa vrlo sporno osvojenih 60 ari, uz pripadajući objekat koji su dobili za 900.000 dinara. Sada od grada traže 1,5 miliona.

– Onog trenutka kada se bude završio sudski proces oko tog zemljišta, ono će vredeti tri puta više. Ideja jeste bila da se tu gradi autobuska stanica, ali s obzirom da je privatnik otkupio staru i sazidao sasvim pristojnu autobusku stanicu, bilo bi suludo i nedomaćinski da pravimo drugu. Jer bi to bilo dodatnih pet miliona evra za koje bi zadužili grad, rekao je Dašić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na Gradsku tržnicu koja se rekonstruiše već treću godinu. On je istakao da je prva stvar koju je uradio kada je došao na funkciju bilo to da podnese prijavu nadležnom organu.

– Ko je u čitavom lancu kriv da dođe do obrušavanja Tržnice, ja to ne znam, ali nadležni organ treba to da utvrdi. U čitav posao, pored izvođača radova, bili su uključeni i preduzeće Šumadija, kao naručilac posla, Uprava za investicije, kao neko ko vrši nadzor, JP Urbanizam. Rukovodstvo u svim ovim preduzećima više nisu ista. To je sve što sam ja mogao da uradim, istakao je gradonačelnik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari