Kragujevačko Medijsko sklonište obeležilo tri godine rada 1Razgovor sa građanima u kragujevačkom naselju Stanovo/Foto: Medijsko sklonište

Medijsko sklonište, organizacija koja okuplja nezavisne lokalne medije u Kragujevcu, proslavilo je tri godine postojanja.

Rad Skloništa u ovom periodu obeležila je borba da grad Kragujevac prvi put raspiše konkurs za sufinaniranje medijskih sadržaja, rad na unapređenju bezbednosti novinara i uspostavljanju ravnopravnijeg odnosa gradskih vlasti prema medijima.

Organizacija je, prema rečima njenih članica praktično nastala iz nužde, budući da je grad Kragujevac šest godina odbijao da raspiše medijski konkurs, i tako sve redakcije doveo na ivicu egzistencije.

Ekonomski ispcrpljene i osiromašene redakcije lokalnih medija bile su prepuštene same sebi, bez dovoljno kapaciteta da samostalno konkurišu za sredstva donatora, suočene sa nagomilanim dugovima, a neke su bile i pred gašenjem.

Put ka rešenju ovih problema neke od njih videle su u novinarskoj solidarnosti i udruživanju. One su uz koordinaciju Šumadijskog centra za građanski aktivizam Res publica oformile Medijsko sklonište i na taj način sebi obezbedile opstanak, a Kragujevčanima omogućili objektivno i nezavisno informisanje.

Kragujevačko Medijsko sklonište obeležilo tri godine rada 2
Tribune sa osnivanja Medijskog skloništa/Foto: Medijsko sklonište

– Okupili smo se u pokušaju da sačuvamo lokalne medije posvećene izveštavanju u javnom interesu, da zaštitimo novinare i druge medijske profesionalce izložene pritiscima, ali i da omogućimo da se u javnosti jače čuje glas građana i da njihovi problemi i teme koje su im važne češće budu deo medijskih izveštaja, objašnjava Bojana Vlajović Savić iz udruženja Res publica.

Ona ističe da bi, prema Godišnjem planu javnih konkursa za 2023. godinu, Kragujevac trebalo 3. februara da raspiše javni poziv za sufinansiranje medijskijh sadržaja i da je to tek treća godina kako će kragujevački i drugi mediji dobiti priliku da konkurišu za novac iz gradskog budžeta.

– Lokalna samouprava je tu zakosku obavezu u potpunosti ignorisala šest godina. Do promene je došlo na inicijativu Medijskog skloništa, a nakon sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem, nedugo posle njegovog imenovanja. Prihvaćen je naš predlog da Grad javne pozive za sufinansiranje medijskih projekta redovno raspisuje i to početkom godine, objašnjava sagovornica Danasa.

Radom Medijskog skloništa u protekle tri godine došlo je i do uvećanja sredstava koje su iz budžeta Grada namenjene informisanju.

Zahvaljujući predlogu ovog udruženja sredstva su 2021. godine sa tri povećana na deset miliona, a planiran iznos za 2023. sa deset povećan je na 12 miliona dinara.

Za kragujevačke medije Medijsko sklonište je značajno i zato što su ujedinjeni uspeli da otvore dijalog sa nosiocima vlasti, koji su u ranijim godina u potpunosti ignorisali novinare i medije.

Možda najbolji primer predstavlja činjenica da Univerzitetski klinički centar tokom pandemije korona virusa nije želeo da javno iznosi informacije o broju obolelih koji se nalazi u toj ustanovi, kao i da su novinari, ukoliko bi želeli da dobiju bilo kakvu informaciju, morali da je zatraže preko Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Kragujevačko Medijsko sklonište obeležilo tri godine rada 3
Prvi sastanak kragujevačkih novinara sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem/Foto: Medijsko skloniše

Međutim, kako objašnjava Marija Milošević, predstavnica ovog udruženja, ni to nije bilo rešenje jer i podatke koje na taj način dobiju, novinarima treba neko da prokomentariše.

– Ideja je bila da što nas je više možemo da poboljšamo uslove rada novinara. To ne znači samo pristup javnom novcu, već i javnim resusrsima, a to podrazumeva da mediji mogu da dođu do sagovornika, informacija, dokumenata. Više ne postoji selektivan pristup najviših gradskih funkcionera kome će dati izjavu i o kojoj temi i to je veliki uspeh Medijskog skloništa, objašnjava Milošević.

Iako su ove promene veoma značajne u odnosu na višegodišnju lošu praksu, po rečima sagovornica Danasa, predstavljaju tek mali korak na dugom putu stvaranja održivog sistema lokalnog javnog informisanja.

Rezultati su, ipak, vidljivi, a u prilog tome govori i činjenica da je Medijsko sklonište postalo mesto okupljanja medijskih profesionalaca ne samo iz Kragujevca, već i iz Šumadije.

Tokom prošle godine intenzivirana je i saradnja sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, kao i rad na uspostavljanju mehanizama za reagovanje na pritiske, pretnje, diskriminaciju i ohrabrivanje medijskih radnika na lokalu da svaki oblik kršenja zakona prepoznaju i prijave.

Zajedničke akcije su, takođe, imale jači odjek, a učešće na domaćim i međunarodnim konkursima donelo je kragujevačkim medijima sredstva koja su donekle poboljšala njihovu finansijsku situaciju.

Glavni zadaci u narednom periodu biće privlačenje mladih novinara, programi edukacije i usavršavanja, kao i praćenje savremenih trendova i digitajni razvoj medija, s obzirom da su nakon godina stagnacije, lokalne redakcije kadrovski oslabljenje i tehnološki devastirane.

Prioritet Medijskog skloništa biće i aktivniji rad na jačanju veza sa lokalnom zajednicom, čvršće povezivanje sa građanima i njihovo aktivno uključivanje u proces proizvodnje medijskih sadržaja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.