Pre nekoliko meseci paparaci su ispred Bakingemske palate uslikali nagog muškarca kako se iskrada kroz jedan od prozora. Go, k’o od matere. Radost zbog rođenja mlađane princeze brzo je to zataškala i čuveni tabloid „San“ radije se bavio nobles mamom i njenom decom. Ovih dana čuveni ostrvski tabloid okomio se na kraljevsku porodicu i to na najsjajniji dragulj krune – Kraljicu majku Elizabetu drugu.


Volšebno, odnekud je isplivao snimak iz ranih '30. na kojoj ona, zajedno sa svojom majkom – tadašnjom kraljicom i ujakom Edvardom VIII pozdravljaju kralja Džordža VI koji je iza kamere, prepoznatljivim „Zig Hajlom“.

Elizabeta je u tom trenutku imala svega sedam godina i svakako da nije bila svesna značenja visoko podignute desne ruke, ali ono što potonjih 48 sati okupira analitičare i apologičare svih provenijencija jeste kontekst vremena i pitanje povezanosti Vindzora sa nacistima.

Dvorski dobošar veli da je kraljica provela sedam decenija povezujući i pomirujući narode i rase i da blaženo neznanje kraljevske porodice o vojnopolitičkom kotlu Starog kontinenta tokom tridesetih treba tako i prihvatiti – kao nepostojanje ni najmanje svesti o velikom zlu koje se uzdiže sa kopna.

Kraljica može malo da se „vadi“ na nedavnu posetu Bergen-Belsen koncentracionom logoru odakle se vratila vidno uznemirena i dirnuta reakcijom nemačkog naroda. Iz palate najavljuju policijsku istragu, a potom i tužbu zbog ovog neovlašćenog „curenja“ iz privatnog kraljičinog arhiva.

Elizabeta II je monarh 16 kraljevskih zemalja Komonvelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Rođena je kao prvo dete Princa Alberta i Ledi Elizabet Bovs-Lion, 21. Aprila 1926. Udata je za grčko-danskog princa Filipa, rođaka po trećem kolenu. Kada je počeo Drugi svetski rat, Elizabeta je imala 13 godina. Vojsci se pridružila 1945. i služila kao vozač i mehaničar u pomoćnim teritorijalnim snagama. Jedina je žena iz kraljevske porodice koja je prošla vojnu obuku, ali je i jedini živi šef države koji je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Kada je kralj Džordž umro 1952. iz Kenije se vratila u London i uzela vladarsko ime Elizabeta II. Istog dana proglašena je za kraljicu Kanade, narednog dana u Ujedinjenom kraljevstvu, a zvanično je krunisana 2. juna iste godine.

Njenu vladavinu obeležava postupno nestajanje Britanske imperije, kao i stagnacija i siromašenje, trendovi pokrenuti za vreme premijerskih mandata Margaret Tačer i Tonija Blera. Elizabeta je posetila 116 zemalja i jedna je od najdugovečnijih monarha u savremenom svetu, po popularnosti jedino je princ Vilijam ispred nje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari