Jakup Krasnići i Redžep Seljimi ostaju u haškom pritvoru 1

Specijalizovana veća Kosova u Hagu odbila su žalbe bivših pripadnika OVK, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija o ukidanju pritvora.

Kako je saopšteno danas na sajtu ovog haškog suda, panel Apelacionog suda odbio je njihove žalbe na odluke sudije za prethodni postupak Nikole Gijua, kojima je naloženo produženje pritvora.

Podsetimo, Krasnići i Seljimi su zajedno sa nekadašnjim predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, bivšim predsednikom Demokratske partije Kosova, optuženi za zločine počinjene u 34 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u deset tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini, a oni se terete za individualnu i komandnu odgovornost.

Svi su uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. godine, i u prvom pojavljivanju pred sudom izjasnili su se da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari