Krave u kamenom selu “nose maske” 1Foto: Ivan Petrović

U vreme korone svako se snalazi na svoj način da se zaštiti od ove globalne pošasti. 

U selu Gostuša na Staroj planini, udaljenom od Pirota tridesetak kilometara koga mnogi zbog krovova kuća zovu kamenim selom, meštanin Vasilije Vlatković je svojevrsnim maskama od aluminijuma, odnosno brnjicama, zaštitio svoje krave a sve to zabeležio i na društvenim mrežama objavio Ivan Petrović, koji u šali kaže “da su izgleda i krave čule za koronu“.

Autor ovih fotografija, rodjeni Gostušanin Ivan Petrović dodaje u šali “da su izgleda i krave čule da će se kažnjavati svi koji ne nose maske “, pa je njihov vlasnik i njima stavio maske, odnosno brnjice od aluminijuma.

– Ovaj prizor učinio mi se zanimljivim jer je sve manje meštana u selu koje je za mnoge zanimljiva turistička destinacija-kaze Petrovic.

Vlasnik krava je sedamdesetpetogodišnji Vasilije Vlatković koji svoje penzionerske dane sa suprugom Slovenom provodi u selu u kome je rodjen i čuva krave.

Krave u kamenom selu “nose maske” 2
Foto: Ivan Petrović

Ranije su, prema priči starijih meštana, gorštaci ovog staroplaninskog sela kravama i volovima stavljali upravo ovakve i slične brnjice, kako usput ne bi pasle kraj puta i da ne bi prevrnule natovarene sanke ili zaprežna kola senom ili drvima a njihov vlasnik bezbrižno stigao do pojata ili kuće.

Verovatno se toga u vreme korone sada setio i Vlatković.-kaze Ivan Petrovic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari