Kreni-Promeni predao peticiju za besplatne udžbenike koju je potpisalo 50 hiljada građana 1Foto: V.Andrić/Danas

Pokret Kreni-Promeni danas je predao peticiju za besplatne udžbenike ministarstvu prosvete i ministarstvu finansija, koju je potpisalo više od 50 hiljada građana širom Srbije u poslednjih 7 dana.

„Ovo pitanje, nije pitanje hira, već pitanje kako se mi kao zemlja odnosimo prema obrazovanju. Takođe, da li brinemo o porodicama i najmlađima u našoj zemlji“, rekla je direktorka pokreta Kreni-Promeni Marina Pavlić.

Ocenila je da se na ovaj način pomaže roditeljima i deci i da ne treba da se pravi razlika između gradova, već da bi sva deca trebalo da dobiju besplatne udžbenike.

„Ovo što tražimo nije novina, imamo primere naših suseda u regionu, Crne Gore i Severne Makedonije, koje su ovu meru usvojile i obezbedile besplatne udžbenike za svu decu. Pozdravljamo što je Beograd obezbedio osnovcima udžbenike, ali smatramo da to treba da bude pravo svih osnovaca u Srbiji“, objasnila je Pavlić.

PR Kreni-Promeni Natalija Paunović iznela je podatke da je za jedno dete školskog uzrasta potrebno izdvojiti za potrebe škole više od 250 evra i da je pored knjiga poskupeo i školski pribor.

„Plate se u svim delovima Srbije izuzetno razlikuju. U gradovima na jugu i severu Srbije građani imaju prosečne plate samo između 50.000 i 65.000 dinara, a cene udžbenika širom Srbije su iste. Medijalna zarada na celoj teritoriji Srbije iznosi samo 65.000 dinara. Roditelji treba da izdvoje polovinu ili trećinu svoje plate kako bi poslali dete u školu“, rekla je Paunović.

Pokret je danas u 13 časova predao peticiju ministarstvu prosvete koju je potpisalo više od 50 hiljada građana i istakao da, ukoliko se vlast ne bude odazvala ovom pozivu, pozvaće aktiviste i građane da u svojim lokalnim samoupravama pozovu lokalnu vlast da obezbedi udžbenike za decu u tim mestima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari