Kreni-Promeni: RTS ignoriše zahtev 2.000 građana za raspravu o litijumu i boru 1Foto: Bojan Cvejić

Dve nedelje od kada je Kreni-Promeni uputio zahtev RTS-u da organizuje debatu oko predloga zakona za zabranu ekspolatacije bora i litijuma koji je putem narodne inicijative parlamentu zvanično predložilo 38.000 građana, od javnog servisa Srbije, koji plaćaju svi građani, i dalje nema odgovora, navode iz ove organizacije.

Nakon prve nedelje od zvanično upućenog zahteva, Kreni-Promeni je pozvao i građane da direktno na sve mejlove RTS, preko posebno pokrenute platforme, pošalju zahtev javnom servisu da omogući raspravu u okviru svog programa. Za samo nedelju dana preko 2.000 građana je preko naše platforme poslalo zahtev koji RTS i dalje ignoriše.

Podsećaju da je predlog zakona o zabrani eksploatacije litijuma i bora prvi predloženi zakon od strane naroda po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi.

“Mehanizam narodne inicijative da građani predlažu zakon odraz je narodne suverenosti koji je izraz težnje da država pripada građanima, a ne političarima i političkim strankama. Ukoliko RTS nastavi da odbija java debatu o zakonu pokazaće da je servis poslušnih političara, a ne javni servis svih njenih građana”, ističe se u saopštenju Kreni – Promeni.

Link platforme putem koje građani mogu da se obrate RTS-u : https://srbijanijenaprodaju.netlify.app

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari